Јавне набавке у рукама опозиције

Дарко Момић
Јавне набавке у рукама опозиције

БАЊАЛУКА - Прелазак ДНС-а у опозиционе редове изазвао је тумбање у појединим радним тијелима Народне скупштине Републике Српске, а најинтересантније је у Административној комисији НСРС, гдје пет опозиционих посланика сада има већину над четворицом народних трибуна из владајућих странака.

Предсједник ове комисије је ДНС-ов Славко Глигорић, а његов замјеник посланик СДС-а Милан Тубин. Поред њих двојице, чланови комисије из опозиционих редова су Перица Бундало (ПДП), Един Рамић (СДА) и самостални посланик Крсто Јандрић, а из владајућих редова Радован Вуковић и Саша Поповић из СНСД-а, те шефови посланичких клубова Уједињене Српске Костадин Васић и ДЕМОС-а Споменка Стевановић.

Упркос томе што опозиционари имају већину, Административна комисија на сједници одржаној прије два дана, којој нису присуствовали Перица Бундало, Костадин Васић, Крсто Јандрић и Един Рамић, није поступила деструктивно и заузела је једногласан став да Приједлог буџета РС за 2021. годину буде разматран на јуче започетој посебној сједници НСРС.

Ипак, то не значи да опозиционари неће користити чињеницу да имају већину у овом радном тијелу републичког парламента.

Њен предсједник Славко Глигорић објашњава за “Глас Српске” да комисија, између осталог, одлучује о материјалним и другим условима за рад НСРС, те усваја годишњи план јавних набавки робе, вршења услуга и извођења радова у републичком парламенту.

Он каже да ће се комисија понашати одговорно и да неће дозволити нерационално трошење јавних средстава и непотребне јавне набавке.

- Сигурно да ћемо бити против тога да се, рецимо, иде у набавку службених лимузина, јер сматрамо да није вријеме за то, али нећемо се понашати злонамјерно и кочити усвајање свих аката само зато што имамо већину у комисији - каже Глигорић.

Тубин истиче да комисија према Пословнику о раду на приједлог генералног секретара Народне скупштине утврђује приједлог за обезбјеђење средстава у буџету за рад парламента и да у том дијелу има могућност да утиче на јавне набавке.

- У ова кризна времена и у јеку борбе против вируса корона нећемо дозволити никакво разбацивање новца, али нећемо се понашати деструктивно. Радићемо у интересу свих грађана као и до сада и уважаваћемо конструктивне приједлоге, а бити против свега што будемо сматрали штетним по грађане - каже Тубин за “Глас Српске”.

Његово мишљење дијели и шеф Клуба посланика ПДП-а Перица Бундало који каже да опозиција у Народној скупштини РС није опозиција Републици Српској и њеним грађанима.

- Подржаћемо све што је у интересу грађана, али нећемо престати да критикујемо лоше потезе власти - каже Бундало.

Промјене

Поред Административне комисије чији су предсједник и замјеник из опозиционих редова, таква ситуација је сада и у Одбору за европске интеграције и регионалну сарадњу. Пословник налаже да на челу тог одбора мора да буде опозициони посланик и то је Игор Црнадак из ПДП-а, али његов замјеник је сада такође опозициони посланик ДНС-а Александар Главаш. И на челу Одбора за безбједност мора да буде опозиционар и то је Дарко Бабаљ из СДС-а, док је његов замјеник шеф СПС-а Горан Селак. Пошто је нејасан статус ове политичке партије, могуће је да ће доћи до промјене. Како сазнаје наш лист, шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић већ је тражио од Колегијума НСРС да због преласка ДНС-а у опозицију буду поново разматрани коефицијенти за састав скупштинских одбора и комисија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана