Изетбеговић се не пита у Српској

Маријана Миљић
Изетбеговић се не пита у Српској

Бањалука - Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић и замјеници предсједавајућих оба дома Парламента БиХ Сафет Софтић и Шефик Џаферовић немају правног основа да траже одржавање посебне сједнице Народне скупштине и стављање ван снаге одлуке о референдуму о Дану Републике.

Поручио је то јуче генерални секретар Народне скупштине РС Марко Аћић који је потврдио да је у Скупштину стигао допис Изетбеговића, Џаферовића и Софтића са поменутим захтјевом.

- Дописи су стигли, уредно су евидентирани и достављени предсједнику Народне скупштине. Може се констатовати да аутори нису овлашћени предлагачи за спровођење било каквих процедура у вези са заказивањем сједнице Народне скупштине - рекао је Аћић.

Прецизирао је да се Изетбеговић, Џаферовић и Софтић у свом допису нису позвали ни на Устав РС, ни на Пословник о раду парламента РС у смислу заказивања посебне сједнице.

- Према Пословнику о раду, одржавање посебних сједница могу затражити предсједник Републике, Влада, народни посланици или 3.000 бирача - појаснио је Аћић.

Референдум је управо одговор на одлуку Уставног суда, донесену на захтјев Изетбеговића и прегласавањем српских судија, а према којој прослава Дана Републике 9. јануара није у складу са Уставом.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић поручио је да референдум који је заказан за 25. септембар не угрожава уставноправни оквир земље и друштва нити интегритет и суверенитет БиХ. Нагласио је да оспоравање права РС од стране политичких лидера бошњачког народа не води стабилизацији и јачању међусобног повјерења у БиХ.

- Оспоравање права на референдум злонамјерно је мотивисано и продукује кризу, те ствара страх, међунационално и међурелигијско неповјерење, с намјером неоправданог увјеравања у стање које може настати одласком високог представника - рекао је Чубриловић.

Премијер РС Жељка Цвијановић изјавила је да референдум о Дану Републике није усмјерен против било којег народа у БиХ нити било које институције.

- Реакције бошњачких политичара и представника међународне заједнице су хистеричне и непотребне и само показују каква је БиХ, у ствари, држава. Референдум је празник демократије, тако је у свакој земљи у којој се одржава, па ће тако бити и у РС. Није антидејтонски и неуставан, није уперен против институција БиХ - истакла је Цвијановићева додавши да за реакцију међународне заједнице не постоје никакви разлози.

Посланик СНСД-а у Парламенту РС Игор Радојичић рекао је да послије захтјева бошњачких политичара за одржавање посебне сједнице не би искључио ни покушај међународне заједнице да интервенише, било путем Канцеларије високог представника (OHR) или на неки други начин.

- Могуће је и поновно јављање Уставног суда БиХ са покушајем наметања привремене мјере и одлучивања да одлука о референдуму буде привремено под забраном - рекао је Радојичић.

Влада РС задужила је јуче Министарство финансија РС да предложи изворе и модалитете обезбјеђења 1,42 милиона КМ колико је предвиђено за спровођење референдума. Влада је задужила и Генерални секретаријат Владе РС да, у сарадњи са "Службеним гласником РС" набави цјелокупан гласачки, те пратећи материјал за спровођење референдума.

Дорис Пак

Предсједник Одбора Европског парламента за југоисточну Европу Дорис Пак на "Твитеру" је навела да референдум у Српској није у складу с Дејтонским споразумом.

- Шта ради OHR? Ако не ради ништа, то је срамотно. Постојање ове институције нема више никаквог смисла - написала је Пак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана