Изетбеговић: Разговарати о приступу ЕУ према БиХ

Klix.ba
Изетбеговић: Разговарати о приступу ЕУ према БиХ

Сарајево - Изетбеговић очекује да ће представници БиХ са европским министрима у четвртак у Сарајеву отворено разговарати о недостацима досадашњег приступа ЕУ према БиХ.

Министри иностраних послова Хрватске, Аустрије, Мађарске и Велике Британије у четвртак долазе у Сарајево.

Изетбеговић је за сарајевски интернет портал klix.ba казао да треба размотрити "другачији и одлучнији политички приступ и стратегију, који би уважили специфичности БиХ".

Према његовим ријечима, потребно је отклонити постојећи застој и омогућили брже испуњавање услова и обавеза БиХ у процесу ЕУ и NATO интеграције.

Он је уочи посјете високих званичника Босни и Херцеговини нагласио да БиХ не тражи уступке или пречице, ни измену услова и обавеза.

"Подршка ЕУ у виду IPA средстава, грантова и повољних кредита који би били усмjерени у развојне пројекте у инфраструктури, енергетици, пољопривреди, била би нам од велике помоћи у стабилизацији макроекономских прилика и остваривању већег економског раста", рекао је Изетбеговић.

Додао је да је постојећи Дејтонски устав пун мањкавости, те да је постао препрека у процесу евроатланских интеграција.

Изетбеговић очекује да ће са високим званичницма бити говора и о моделима помоћи ЕУ Босни и Херцеговини у рjешавању економско-социјалних проблема, кроз заједнички приступ изради стратегија и планова за убрзан економски развој и креирање нових радних мjеста, борбу против корупције и криминала, ефикасније функционисање правосудних и полицијских институција.

Министри спољних послова Хрватске Весна Пусић, Аустрије Себастијан Курц, Велике Британије Вилијем Хејг и Мађарске Јанош Мартоњи посjетиће у четвтак, 27. марта Сарајево како би са званичницима разговарали о новом приступу ЕУ према БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана