Изетбеговић очекује да се Комшић предомисли

Срна
Изетбеговић очекује да се Комшић предомисли

Сарајево Замјеник предсједника СДА Бакир Изетбеговић изразио је наду да ће се предсједник Демократског фронта /ДФ/ Жељко Комшић предомислити, односно да ће се ДФ вратити у коалицију на нивоу Федерације БиХ, чиме би се "стабилизовали односи међу коалиционим партнерима".

Изетбеговић је навео да ће се, без обзира на новонасталу ситуацију, ићи у формирање Савјета министара БиХ и Владе ФБиХ, јер чекања више нема.

"Надамо се да ће се ДФ вратити и да ће се стабилизивати ствари. Ако се не врати, тражићемо алтернативу и ићи у мањинску владу. Даљег чекања нема - 11. март је рок", рекао је Изетбеговић новинарима прије састанка Колегијума СДА у Сарајеву.

На питање новинара да ли је могуће да у обзир дође и нови коалициони партнер, Изетбеговић је одговорио да је све могуће.

Члан Предсједништва СДА Сенад Шепић очекује да ће формирање власти са парламентарном већином која је започела преговоре бити успјешно реализовано, те да ће Савјет министара БиХ бити формиран у законском року - до 11. марта.

Коментаришући одлуку ДФ-а да не учествују у преговорима о успостављању власти у ФБиХ, Шепић је истакао да разумије позицију те странке.

Он је нагласио да ДФ мора показати максималну одговорност према својим бирачима и да буде дио конструктивних рјешења у вези са формирањем власти на нивоу ФБиХ, док од ХДЗ-а БиХ очекује да преиспитају своје ставове.

Лидер ДФ-а Жељко Комшић напустио је јуче састанак о формирању власти у ФБиХ након пола сата, истичући да неће учествовати у даљим разговорима о овој теми, јер је СДА пристала на одређене уступке ХДЗ-у.

Шепић: СДА ће учинити све да влада федерације и вијеће министара буду формирани што прије

На данашњој сједници Предсједништва странке размотрићемо новонасталу ситуацију у вези преговора, а СДА ће учинити све да Влада Федерације и Вијеће министара БиХ, односно власти на свим нивоима, буду формирани што прије - казао је данас у Сарајеву потпредсједник СДА Сенад Шепић уочи почетка сједнице Колегија те странке, након које ће бити одржана и сједница Предсједништва СДА.

 Он очекује да ће процес формирања власти бити окончан заједно са странкама које чине парламентарну већину, те да ће Вијеће министара бити формирано у законском року до 11. марта.

"Могу разумјети позицију Демократске фронте и њихов однос према неким стварима које су чули јуче на састанку. Ипак, вјерујем да ће они показати максималну одговорност према својим бирачима и грађанима у БиХ, те да ће бити дио конструктивних рјешења да добијемо Владу Федерације, Вијеће министара и власти на свим нивоима", казао је он.

 Када је ријеч о евентуалном формирању мањинске владе, Шепић сматра да ништа није искључено. Такођер вјерује да ће партнери ове странке, првенствено ХДЗ, размислити о позицији у којој се БиХ налази те бити свјестан да и та странка мора показати интерес за формирање власти на свим нивоима.

Он очекује да ће на наредном састанку све странке показати спремност за компромис и прављене уступака, како би БиХ што прије добила владе на свим нивоима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана