Изетбеговић: Кључно да буде усаглашен механизам координације

Срна
Изетбеговић: Кључно да буде усаглашен механизам координације

Сарајево - Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је данас у Сарајеву да је кључно за БиХ да усагласи механизам координације за све нивое власти у БиХ, те да до краја буде договорен трговински дио Споразума о стабилизацији и придруживању.

Изетбеговић у разговору са мађарским министром спољних послова и трговине Петером Сијартом истакао да се БиХ креће заданом динамиком и да је увјерен да ће испунити све што је неопходно како би добила упитник, а потом и кандидатски статус за ЕУ.


Сијарто је оцијенио позитивним урађене кораке из Реформске агенде, те истакао спремност Мађарске да помогне БиХ на њеном ЕУ, али и NATO путу, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Он сматра да је већа интегрисаност БиХ у евроатлантским институцијама и од интереса за Мађарску, и уопштено за безбједност и стабилност Југоисточне Европе.

Информисао је Изетбеговића да мађарска Влада, у оквиру концесионих јавних набавки, учествује у тендеру за право управљања над ваздушном линијом Сарајево-Будимпешта, као и да су заинтересовани за поновно успостављање жељезничке линије између два града.

Изетбеговић је захвалио за досадашњу подршку Мађарске БиХ на евроатлантском путу, изразивши очекивање да ће подршка бити настављена и убудуће, посебно у контексту стицања статуса кандидата за чланство БиХ у ЕУ.

Саговорници су истакли да БиХ и Мађарска имају традиционално пријатељске и блиске односе без отворених питања.

Поздравили су добре политичке односе и сарадњу двају земаља, констатујући да има простора за унапређење сарадње у свим областима, а посебно у трговинској размјени.

Састанку је у име члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Младена Иванића присуствовала његов савјетник Диана Чекић, а у име хрватског члана Драгана Човића његов савјетник Дејан Вањек.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана