Иза кулиса склопљени послови вриједни 353 милиона

Ведрана Кулага
Иза кулиса склопљени послови вриједни 353 милиона

Бањалука - Вриједност уговора у области јавних набавки премашила је лани три милијарде марака, а знатно су “отежали” и уговори који су склопљени “у четири ока”, показују најновији подаци Агенције за јавне набавке БиХ.

БиХ, наиме, према разним истраживањима заузима незавидну позицију када је у питању транспарентност набавки и генерално стање у тој области.

Из нацрта извјештаја о додијељеним уговорима у 2018. години видљиво је да је закључен 185.581 уговор, чија вриједност премашује три милијарде КМ, што је за готово милијарду више него што је забиљежено годину раније.

Од укупног броја прошлогодишњих уговора путем преговарачког поступка без објаве обавјештења, који генерално важи за најнетранспарентнији и којем се може приступити само у хитним и изузетним случајевима, закључен је 2.191 уговор, чија је вриједност 353,25 милиона марака без ПДВ-а, што је, такође, далеко изнад вриједности која је евидентирана у 2017. години.

- У 2017. години закључена су 1.732 таква уговора, који су тежили 203,33 милиона КМ без ПДВ-а - казали су у Агенцији, уз напомену да подаци за 2018. годину још нису финализовани.

Вршилац дужности директора Агенције Ђенан Салчин истакао је за “Глас Српске” да један сектор цијеле године прати поступке јавних набавки, од обавјештења о набавци, додјеле уговора, поништења поступака и других сегмената.

- Као резултат праћења поступака јавних набавки Агенција је кренула са покретањем прекршајних пријава, те су крајем прошле године прекршајно процесуирана четири случаја, а један предмет је прослијеђен тужилаштву због индиција да се ради о кривичном дјелу - истакао је Салчин.

Он је подвукао да је праћењем поступака набавки у протеклим годинама уочен велики број неправилности, посебно код планирања и реализације уговора. Неке од грешака које се понављају су кашњења у планирању због неблаговремено усвојених буџета, честе измјене планова набавки због мањкавости у планирању, те честа примјена нетранспарентних поступака - преговарачки поступак без објаве или директни споразум кроз “цијепање” предмета набавке.

Код реализације уговора уговорни органи на својим интернет страницама углавном објављују уговоре, али неажурно, било је и случајева да уговори нису објављени. Уочавана је и лоша тендерска документација, кратки рокови за пријем понуда и тако даље.

- Циљ је подићи свијест о важности транспарентности. Свака транспарентна набавка смањује корупцију - закључио је Салчин. 

Из дијела невладиног сектора који прати те поступке истичу већ годинама да је БиХ у врху листе земаља по нетранспарентности у поступцима јавних набавки и да стотине милиона марака из тих послова на сумњив начин завршавају у приватним џеповима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана