Иванић: Слиједи криза институција БиХ због одлуке о попису

Срна
Иванић: Слиједи криза институција БиХ због одлуке о попису

Градишка - Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић упозорио је вечерас да може доћи до озбиљне кризе институција БиХ ако се ништа не промијени у вези са одлуком о објављивању резултата пописа становиштва.

"Уколико се ништа не промијени у вези са том одлуком, попис неће имати никакве посљедице, јер га неће признати институције Републике Српске", рекао је Иванић у Горњим Подградцима, код Градишке, и поновио да Република Српска треба да објави своје резултате пописа становништва.


Иванић је нагласио да ће у том случају бити срушен концепт договора у БиХ, оцјењујући да су велику грешку направили сви који су користили Тужилаштво БиХ да изврши притисак да се донесе оваква одлука о објављивању резултата пописа.

"Једно вријеме имаћемо озбиљну кризу институција БиХ. Интереси Републике Српске су у овом случају угрожени и очекујем да ће све политичке странке из Српске, на посебној сједници Народне Скупштине Републике Српске, наредне седмице имати јединствен став и упутити врло јасну поруку да су овакви резултати пописа неприхватљиви", истакао је Иванић.

Он је нагласио да БиХ не може функционисати на прегласавању него се мора вратити уважавању сва три конститутивана народа.

Иванић је истакао да је очекивао компромис у парламенту БиХ да се повуче спорна одлука и да се продужи рок за објављивање резултата пописа, те да се дође до заједничке методологије обраде пописног материјала.

"У првом полувремену неко може мислити да води, али у другом полувремену може да добије контру и сад слиједи то друго полувријеме", рекао је Иванић, који је вечерас у Горњим Подградцима присутвовао јавној трибини ПДП-а "Српска мора боље".

Осим Иванића, који је почасни предсједник ПДП-а, на трибини су говорили и потпредсједник ПДП-а Игор Црнадак, те начелник општине Градишка Зоран Латиновић и предсједник ОО ПДП-а Градишка Милан Шврака.

Говорећи о недавно одржаном министарском форуму у Бањалуци, Црнадак, који је министар иностраних послова БиХ, рекао је да је БиХ показала да може да одигра озбиљну улогу на европској политичкој сцени и да је ефекат овог скупа још важнији и снажнији за Бањалуку у Републику Српску.

"Ово је први овакав догађај од када постоји Република Српска и врло је важно да су највиши европски функционери видјели да овдје живи европски народ, који дијели њихове вриједности", истако је Црнадак.

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић, који је и кандидат Савеза за промјене за начелника на наредним изборима, рекао је да странке које тренутно чине власт у Градишци желе да кажу грађанима шта су све радили у овом мандату и шта желе да ураде у наредном периоду.

"У овом мандату смо направили значајне помаке у стабилизацији буџета општине јер смо вратили више од 13 милиона марака кредитних обавеза. Успјели смо да доведемо воду у поткозарска села, реконструишемо градску топлану и реализујемо пројекте изградње канализације у приградским насељима", додао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана