Иванић: Изетбеговић у Истанбулу није представљао БиХ

Срна
Иванић: Изетбеговић у Истанбулу није представљао БиХ

Сарајево - Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић изјавио је да бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић на састанку са предсједницима Србије и Турске Александром Вучићем и Реџепом Тајипом Ердоганом у Истанбулу, није представљао БиХ већ себе, односно да је био бошњачки члан Предсједништва.

"Предсједништво није донијело одлуку да Изетбеговић иде тамо. Он је вјероватно износио своје личне или ставове СДА, али није било усаглашеног става Предсједништва", рекао је Иванић за Телевизију Н1.


Према његовим ријечима, сваки разговор је добродоша, па и овакав, али, ако је ријеч о БиХ, онда треба да постоји институционална одговорност, а Изетбеговић није БиХ него једна трећина Предсједништва.

Коментаришући договор са тог састанка о изградњи два путна правца која ће повезивати Сарајево и Београд, Иванић је рекао да га занима како су то мислили увести у систем, јер је систем у БиХ такав да ентитети одлучују о изградњи ауто-путева.

Он сматра да ће Изетбеговић морати прво разговарати са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком и Владом Српске, као и са Владом Федерације БиХ /ФБиХ/ у којој су и представници ХДЗ-а.

"И тек кад се сви они усагласе може се рећи да има неког договора. Што се тиче лијепих ријечи, то смо имали прилику слушати увијек и све то пада на конкретним потезима", сматра Иванић.

Према његовом мишљењу, потреба и корист БиХ била је да се постигне споразум о граници, а њега нема зато што је један дио у бошњачкој политичкој структури био против тога.

Говорећи о боравку чланова Предсједништва БиХ у Бриселу, Иванић је појаснио да је то састанак са предсједником Европске народне странке Џозефом Долом у функцији странака, јер су Драган Човић и Изетбеговић предсједници ХДЗ-а БиХ и СДА, а он почасни предсједник ПДП-а.

"Садржај нашег разговора је Изборни закон, а то прије свега значи избор Дома народа у ФБиХ и избор хрватског члана Предсједништва. То су двије доминантне теме. У том разговору сам ја опуштенији јер неће бити тема које се дотичу Републике Српске. Покушаћу помоћи као неко ко је неутралан иако нисам велики оптимиста", рекао је Иванић.

Он је поновио да рјешење овог проблема могу само наћи СДА и ХДЗ, јер су то двије партије које су биле доминантно подржане од припадника бошњачког и хрватског народа.

"Рјешење је, вјероватно, између та два екстрема. Бојим се да су то двије позиције које су јако удаљене и да је тешко наћи неку средину. Ја сам песимистичан јер мислим да су разлике толико удаљене да је у овом тренутку врло тешко наћи шта је компромисно рјешење", сматра Иванић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана