Иванић: Дипломатска и европска иницијатива не смију се пропустити

Срна
Иванић: Дипломатска и европска иницијатива не смију се пропустити

Бањалука - Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је да су дипломатска иницијатива коју је покренуло Предсједништво и европска иницијатива шансе које БиХ не би смјела да пропусти.

Иванић је рекао да ЕУ са посљедњом иницијативом за БиХ има озбиљне намјере и да је разлог за то стање у Украјини и страх да не би дошло до немира на Балкану.

“Било би паметно да премијери у БиХ сједну и договоре се са ММФ-ом и Свјетском банком и усагласе шта је то о чему могу да се договоре. Ако будемо мудри, ми бисмо се могли наметнути и добити подршку за мање реформе него што нам се у овом тренутку чини”, рекао је Иванић за “Независне новине”.

Говорећи о утицају САД и ЕУ у БиХ, Иванић је рекао да су и БиХ и простор Балкана примарно одговорност ЕУ, што је речено прије неколико година, док ће Турска у принципу покушати да се наметне на овом простору.

“Ако има простора, нама не смета, ако буду уважавали равноправност и постојање два ентитета. Не смета нам ни турско тржиште”, рекао је Иванић.

Он је додао да ће Русија политички и економски сигурно бити присутна на овом простору и да БиХ треба да има балансиран однос према овој земљи, Турској и другима и искористи их за свој интерес.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана