Иванић: 9. јануар назвати Даном државности Српске

Срна
Иванић: 9. јануар назвати Даном државности Српске

Бањалука - Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић сматра да би, послије референдума о Дану Републике, 9. јануар требало назвати даном државности Српске, чиме би била досљедно спороведена одлука Уставног суда, а значај овог датума подигнут на још већи ниво.

"Ако се и дан државности прогласи неуставним, можемо увести дан осамостаљења Српске, па дан независности и тако наредних 50 година. Једно је јасно - 9. јануар је датум испод ког српски народ неће ићи. Све игре нас учвршћују у увјерењу да ће тако бити", поручио је Иванић.


Он је новинарима у Бањалуци рекао да Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ нема ниједан елемент којим би оспорила давање бирачких спискова за спровођење референдума о Дану Републике и истиче да би, уколико то, ипак, учини, заузела чисти политички став јер не постоји одлука којом се тако нешто забрањује.

"Очекујем да ће сви на предстојећој сједници ЦИК-а гласати да се поштује одлука тијела /о референдуму/ које има ауторитет, а то је Народна скупштина Српске. ЦИК треба да је у функцији тог тијела", поручио је Иванић, који је почасни предсједник ПДП-а.

Он је рекао да би захтјев лидера СДА Бакира Изетбеговића за привремену мјеру Уставног суда БиХ о референдуму превише заоштрио ситуацију, па су у СДА одлучили да није паметно да то ураде.

"То значи да ће бити сједнице Уставног суда. Ако би /Мирсад/Ћеман, члан СДА, као предсједник Уставног суда БиХ искористио право и донио одлуку по захтјеву предсједника са импликацијама на одлуку Народне скупштине, то би била катастрофа правног система у БиХ и потпуно срозавање ауторитета Уставног суда", рекао је Иванић.

Говорећи о примједбама међународне заједнице које би се могле чути и на предстојећој сједници Савјета за спровођење мира у БиХ /PIC/, Иванић је рекао да они замјерају Српској непровођење одлуке Уставног суда.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Огњен Тадић рекао је да СДС учествује у раду Комисије за спровођење референдума, те да су гласали да буде одржан, као све странке Савеза за промјене.

"Сматрамо да ЦИК БиХ треба да достави спискове бирача јер су опште добро, а не приватно власништво. Референдум треба одржати у складу са одлуком Народне скупштине Српске", нагласио је Тадић.

Он каже да ће, ако било ко из OHR-а и међународне заједнице забрани референдум, тиме помоћи предсједнику Републике Српске Милораду Додику.

Говорећи о Изетбеговићевој апелацији Уставном суду БиХ о питању референдума, Тадић је оцијенио да би и "то ишло у корист Додику".

"Да је водио рачуна о српским националним интересима, референдум не би расписивао седам дана прије избора. То више угрожава право нашег народа и Српске да има референдум, него све апелације Бакира Изетбеговића", сматра Тадић, који је замјеник предсједника СДС-а.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Драган Чавић каже да ће референдум бити одржан јер је сврсисходан као и да је свака полемика мимо тога директно усмјерена на изборне потребе.

Чавић, који је лидер НДП-а, рекао је да референдум није питање којим треба да се баве међународна заједница и PIC, те да то неће угрозити одржавање референдума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана