Иванцов: Рјешавати размирице, а не позивати на неодржавање референдума

Срна
Иванцов: Рјешавати размирице, а не позивати на неодржавање референдума

Сарајево - Међународна заједница у БиХ требало би да помаже у рјешавању размирица у БиХ, а не да излази у јавност са изјавама којима позива на неодржавање референдума у Републици Српској, изјавио је Срни амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов.

Иванцов је истакао да ће се увијек залагати за право људи да изразе мишљење о питању које је за њих од великог значаја.


"У јучерашњој изјави, амбасадори Управног одбора Савјета за спровођење мира /PIC/ наводе да је референдум у Републици Српској дестабилизирајући и сувишан, те у супротности са постојећим уставним оквиром БиХ. Наравно, они позивају да Република Српска не спроведе референдум", каже Иванцов.

Он је појаснио да, правно гледано, сви амбасадори чланови PIC-а поштују постојећи оквир БиХ, признају да је Уставни суд БиХ суштински елемент система и да су сагласни да се одлуке ове правосудне институције морају поштовати.

"То су ставови када је ријеч о формално-правним аспектима ситуације. Након тога, имамо и први сет различитог гледања на ствари који се одражава у питању - да ли одржавање референдума представља кршење одлуке Уставног суда? Постоји много правника у европским пријестоницама, који су сагласни да спровођење самог референдума не представља било какво кршење одлуке", каже Иванцов.

Руски амбасадор оцијенио је да грађани имају демократско право да изразе своје мишљење и да се овај принцип односи на свако демократско друштво.

"Грађани Републике Српске желе да изразе мишљење о питању које је за њих од суштинског значаја, дакле о прослављању Дана Републике. Грађани вјерују да је ово питање релевантно за постојање Српске као ентитета и суштинског дијела БиХ, како је то дефинисано Дејтонским мировним споразумом", рекао је Иванцов.

Он је напоменуо да је то правна логика коју слиједе Република Српска и њене институције.

"Да прецизирам, постоји и друго питање и проблем. Уставни суд БиХ је донио пресуду коју Репубика Српска не признаје и која се односи на питање празника. А шта је урадила међународна заједница да то питање буде ријешено?", пита Иванцов.

Руски амбасадор је истакао да је све што се чуло од међународне заједнице, од новембра прошле године када је донесена одлука Уставног суда БиХ, било усмјерено на осуду става Српске.

"Још у новембру, када је објављена одлука Уставног суда БиХ, Русија је истакла да би требало да буде покренут процес који би разријешио ово питање. Тај процес подразумијева и значајно учешће Уставног суда којег чине девет судија, односно по двојица из сваког конститутивног народа и тројица страних судија", додао је Иванцов.

Он је подсјетио да је одлука донесена тако што су двојица Срба и један Хрват гласали против такве одлуке, док су Бошњаци и стране судије гласали за њу.

"Потпуно вјерујем и цијеним мишљење страних судија и њихов професионализам, те приврженост слову закона. Међутим, свугдје у свијету, посебно овдје на Балкану и БиХ, питање о којем су расправљали имало је и емотивни аспект", нагласио је Иванцов.

Према његовим ријечима, због тога је Русија предложила да се без утицаја на рад Уставног суда и правни аспект одлуке разговара о емотивном, политичком, етничком и свим другим аспектима на које се односи ово питање.

"Морам да додам да је у 2009. години, када је Бакир Изетбеговић поднио апелацију Уставном суду БиХ, ова правна институција тражила да високи представник Валентин Инцко изнесе своје мишљење о овом питању. OHR је на то остао нијем", каже Иванцов.

Без жеље да спекулише о мотивима OHR-а, Иванцов је нагласио да је резултат цијеле ситуције то да је у Републици Српској схваћено да међународна заједница, односно стране судије, држе страну Бошњацима, што је жалосно.

"Међународна заједница овдје не би смјела бити схваћена као неко ко некоме држи страну, а посебно не високи представник и Управни одбор PIC-а. Међународна заједница би морала бити објективна и саслушати примједбе свих страна", рекао је Иванцов Срни и додао да постоји више од 80 одлука Уставног суда БиХ које нису спроведене.

Он је додао да у прилог његовим тврдњама иду и потпуно једниство политичких партија у Српској у вези са референдумом о Дану Републике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана