Исповест имама који се супротставио вехабијама

index.hr
Исповест имама који се супротставио вехабијама

Велика Кладиша: Некадашњи имам Селведин Бегановић у посљедњем тренутку је спречио изградњу вехабијског центра на самој граници БиХ с Хрватском, у селу Босанска Бојна.

Он се у својим проповједима отворено супротстављао радикалним исламистима и њиховим присталицама који, како каже, шире изопачени ислам и врбују младе да се прикључе борби за Исламску државу

Бошњацима је поручио – „Ово није наш рат!, Џихад би у БиХ требало да се водити око незапослености, малих пензија и бриге око социјално угрожених". Његове проповједи и јавни иступи у служби хуманости и мира, били су трн у оку присталицама радикалног ислама и Бегановић је преживео читав низ напада, прије неколико мјесеци је разрешен дужности имама, остао је без крова над главом, а његова дјеца су морала да прекину школовање.

Бегановић је у интервјуу за хрватски портал index.hr открио да је „у осиње гнијездо дирнуо када се супротивио изградњи вехабијског центра на граници с Хрватском".

Хусеин Билал Боснић је, како каже, с групом својих људи, у мјесту Босанска Бојна од избјеглих Срба купио доста земље те је тамо започео градњу центра у којем би се окупљали његови истомишљеници, радикални селефије - вехабије који све своје неистомишљенике, укључивши и друге муслимане, сматрају невјерницима.

"Било ми је чудно што на те планове Боснића и његових људи апсолутно нико не реагује и одлучио сам да упозорим надлежне на то што се дешава у Бојној. Након тога је начелник општине Велика Кладуша Бехрић обуставио нелегалну градњу вехабијског центра", прича Бегановић.

У акцији "Дамаск" 2014. ухапшен је вехабијски вођа Хусеин Билал Босни, након чега је почела одмазда његових присталица.

"Ескалирале су вербалне и физичке претње, вређања и застрашивања и напади на мене и моју породицу. Од 2014, до данас, физички су ме, мучки, из мрака, напали више пута. Преживио сам убоде ножем, ударце у главу, застрашивања и претње да ће ми убити дјецу", каже Бегановић и додаје да то није било све.

"Након више од двадесет година службе, Исламска заједница ме је разријешила дужности под оптужбом да сам осрамотио дужност имама". каже Бегановић.

Пријетње нису престале ни након што је остао без посла и био присиљен, са супругом и двоје дјеце, да напусти Босну и Херцеговину.

Бегановић истиче како је вехабизам свјетски бизнис од ког сви имају корист, осим самих вехабија и оних који о томе говоре и због тога трпе тешке посљедице.

"Број радикалних исламиста је још увијек занемарив, али неизвесно је каква судбина чека БиХ и регион када се њихов број повећа", упозорио је он.

На питање кога сматра одговорним за врбовање и слање бошњачких мушкараца и жена на сиријско и ирачко ратиште Бегановић одговара:

"Нема особе у коју се може упрети прстом и реци - он је одговоран! То је одлука сваког појединца, али, зна се која групација подржава ИД и управо су из тих редова, младићи, мушкарци и жене одлазили, а и данас одлазе на сиријско ратиште. Ријеч је о људима који не размишљају својом главом и лако падају под утицај оних у чијим је главама суштина ислама изокренута. Ти који врбују људе да се прикључе борби за Исламску државу, нису дошљаци ни странци, него наши људи, Бошњаци који живе и дјелују слободно у готово свим градовима БиХ. Неки од њих су се школовали у арапским земљама, неки овде у БиХ, а неки се нису нити школовали", каже Бегановић.

Он тврди да у БиХ нема кампова у којима се врши систематско врбовање Бошњака за одлазак на ратишта, али, познато је ипак да у БиХ постоји својеврсна „држава у држави". Ријеч је о селу Горња Маоча чији становници не признају законе БиХ, него искључиво шеријатске. Представник тог села, 35-годишњи Едис Боснић, недавно је, у интервјуу за једну њемачку телевизију, отворено признао да је фасциниран идејом Исламске државе о утемељењу свјетског калифата.

На питање има ли истине у тврдњама да се у Горњој Маочи регрутују терористи и да су, управо из тог села, многи већ отишли у џихад, Бегановић одговара како су се те спекулације у медијима појавиле вјероватно због тога што у том селу живи велики број вехабија. Ипак, тврди да то Маочу не чини никаквим центром, јер центар је, како каже, тамо гдје се крећу лидери.

Он је додао да није сваки вехабија терориста, али је упозорио да у БиХ постоји велика опасност од тероризма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана