Институције без шефова, слиједи трка за фотеље

Свјетлана Тадић
Институције без шефова, слиједи трка за фотеље

Бањалука - Трка за директорске фотеље у десетак институција БиХ ускоро ће се захуктати, јер су челницима и њиховим замјеницима истекли или им убрзо истичу мандати.

Мандатима челника тих институција на сутрашњој сједници бавиће се Савјет министара БиХ, који је задужен за именовања њихових насљедника.

Међу руководиоцима којима је истекао мандат су директор Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (IDDEEA) БиХ Синиша Мацан и његов замјеник Мирсад Џаферовић. У IDDEEA су рекли да је мандат Мацану и Џаферовићу истекао 4. јуна 2014. године, те да су у законом предвиђеном року послали неопходна обавјештења о томе. Мацан и Џаферовић су на челу ове институције провели пет година.

Почетком овог мјесеца мандат је истекао директору Агенције за промоцију страних улагања БиХ (FIPA) Јелици Грујић. Грујићева је у писаном одговору навела да је Агенција за државну службу БиХ још у фебруару ове године информисала Савјет министара о истеку њеног мандата. Грујићева је за директора FIPA именована 1. јула 2010. године на период од четири године.

Без првог човјека ускоро ће остати и Дирекција за европске интеграције (DEI) БиХ јер Невенки Савић истиче мандат. Портпарол DEI Марина Каваз-Сиручић рекла је да мандат Савићевој истиче 15. септембра 2014. године, те да је Агенција за државну службу БиХ задужена да прати рокове у вези са истеком мандата и о томе информише Савјет министара.

И мандати заступника Савјета министара БиХ пред Европским судом за људска права у Стразбуру Монике Мијић и њене замјенице Зикрете Ибрахимовић су истекли или истичу у скорије вријеме. Пред министрима ће се наћи и информација о истеку мандата координатору за реформу јавне управе Семихи Боровац, директору Агенције за надзор над тржиштем БиХ Ленки Козић и њеном замјенику Дражену Приморцу. На тапету су и мандати директора Института за акредитовање БиХ Жарка Петровића и Државне регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност Јовице Бошњака.

Агенција за државну службу БиХ задужена је да прати рокове у вези са истеком мандата челника институција и да о томе информише Савјет министара. "Глас Српске" је раније објавио да је директору те агенције Невену Акшамији мандат истекао 26. фебруара ове године, али да о томе није обавијестио Савјет министара.

Иако је Савјет министара БиХ закључком задужио Агенцију за државну службу да прати трајање мандата и да их обавјештава, у тој институцији кажу да нису обавезни поштовати закључак јер је он донесен у прошлом сазиву Савјета министара.

- Агенција је ипак наставила са обавјештавањем с циљем веће транспарентности - казали су у Агенцији за државну службу.

Савјет министара разматраће и информацију о потреби расписивања конкурса за избор директора Агенције за рад и запошљавање БиХ и покретању процедуре за именовање замјеника директора Агенције за форензичка испитивања и вјештачења БиХ. Разматраће и обавјештење о истеку мандата три члана Управног одбора Центра за информисање и признавање докумената из подручја високог образовања, те приједлог за доношење рјешења о разрјешењу Илме Мехић- Јусуфбашић с позиције замјеника директора Архива БиХ.

Неизвјесно је када ће упражњена мјеста бити попуњена, јер је досадашња пракса показала да ти процеси трају дуго. Осим дугих процедура веома често се одуговлачи расписивање конкурса за именовања нових директора и руководећих државних службеника, јер попуњавање ових позиција зависи од политичких договора. За то вријеме директори којима је истекао мандат остају у фотељама у функцији вршилаца дужности, а рекордер у томе је Кемал Хусеиновић који је у том статусу на челу Регулаторне агенције за комуникације био пет година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана