Институције бациле у воду 14 милиона КМ

Маријана Миљић
Институције бациле у воду 14 милиона КМ

Бањалука - Домаћим властима на располагању су у протеклих пет година биле милијарде марака од зајмова које су им одобриле међународне финансијске институције и други кредитори, али их нису искористили како би поспјешили развој због чега су морале да плате и казну тешку 14,11 милиона марака.

Само у прошлој години за пенале су дата 2,3 милиона марака, а годину раније је тај расход износио 3,4 милиона КМ.

- У оквиру обавеза које БиХ има на основу кредитних задужења по доспијећу, осим главнице и камате мора да плаћа и трошкове на неискоришћени новац, који су уграђени у стандардне услове пословања одређених кредитора као што су Фонд за међународни развој (OPEC), њемачка Кредитна банке за обнову и развој (KfW), Међународни монетарни фонд, Ерсте банка, Аустријска банка, Европска банка за обнову и развој, Рајфајзен банка и Свјетска банка - казали су у Министарству финансија и трезора БиХ.

Нагласили су да је БиХ у периоду од 2012. до 2015. године због неактивираних кредита морала да плати казну у износу од 11,38 милиона марака. Када овом износу додамо трошак за ове намјене из прошле године, износ премашује 14 милиона КМ.

-  Одобрени кредити који нису активирани углавном су се односили на инфраструктурне пројекте као што су Коридор 5Ц, вјетроелектрана "Месиховина", обилазница  Брчко, термоелектрана "Цијевна" и који се односе на предузећа из области жељезничког саобраћаја. За реализацију пројеката, односно искоришћавање новца од одобрених кредита задужени су крајњи корисници, односно ентитети путем ресорних министарстава или одређене јединице за имплементацију - нагласили су у Министарству финансија и трезора.

Предсједник Удружења економиста РС - SWOT Саша Грабовац рекао је да би институције које су биле задужене за реализацију кредита требале дати објашњење зашто тај новац није искоришћен.

- Можда постоје неки објективни разлози и околности. Раније је проблем, који вјероватно није ни до данас отклоњен био је капацитет институција у смислу кадра који би могао адекватно да се носи са сложеним процедурама. Тај проблем предуго траје и могли бисмо га ријешити слањем радника на обуку и едукацију, јер постоји велики број међународних институција које усавршавају запослене из разних земаља. Поред тога и политичка препуцавања често коче реализацију кредита и пројеката - казао је Грабовац.

Стручњаци истичу и да институције нису требале да уговарају кредите без потпуне сигурности да ће бити реализовани, јер би милиони потрошени на пенале могли бити много корисније потрошени у ситуацији у којој се налази БиХ.

Задуженост

У Министарству финансија и трезора БиХ навели су да је на основу прелиминарних података БиХ на крају марта ове године била задужена 1,94 милијарди марака.

- У структури укупне јавне задужености учешће спољног дуга износи 70,73 одсто, а унутрашњег 29,27 одсто - казали су у Министарству финансија.

Трошкови за неискоришћене кредите

* 2,3 милиона КМ - 2016. година

* 3,4 милиона КМ - 2015. година

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана