Инцко: Жао ми је због Британаца Инцко

N1
Инцко: Жао ми је због Британаца Инцко

Београд - Високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко изјавио је да му је жао због тога што је у Великој Британији изгласан референдум о изласку из ЕУ.

Међутим, он је рекао и да је Британија на то имала право.

"Жао ми је што Британци ово раде, али имају право на то. Тужни су и млади људи у Енглеској, већина до 40. године је била за останак у ЕУ", рекао је Инцко за регионалну Н1 телевизију.

Високи представник у БиХ је додао да је "јако тужан због овог историјског чина Велике Британије".

"За мене је Европа сан, ја сам се родио на једној комунистичкој граници. Гледао сам избјеглице и шта оне проживљавају. Моја мајка је изјбеглица, али Европа је сада много боље мјесто", казао је Инцко.

Он је истакао да велики број људи из БиХ жели у ЕУ и да ово неће имати посљедице на том путу.

"Људи из БиХ, њих 80-90 посто, жели у ЕУ и мислим да ово неће имати посљедице за њих. Не смијемо заборавити реформску агенду и треба нам бити жао јер ту Енглеза више нема у њемачко-британској иницијативи", казао је високи представник у БиХ.

Њемачко-британска иницијатива односи се на потребу интезивирање реформи које би требало да убрзају пут БиХ ка ЕУ.

Њемачки и британски министри иностраних послова Франк Валтер Штајнмајер и Филип Хамонд су 6. новембра 2014. упутили отворено писмо бх. јавности послије неуспјеха споразума из Брисела од 1. октобра 2013. године када је изостао договор између бошњачких и хрватских политичких лидера о примени пресуде Европског суда за људска права у случају „Сејдић-Финци". Штајмајер и Хамонд потом су посјетили БиХ, а водећи бх. политичари обавезали су се на провођење реформске агенде како би напредловали на путу ка ЕУ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана