Имам позвао терористе да нападну Српску

Горан Маунага
Имам позвао терористе да нападну Српску

Сарајево - Имам џамије Краља Фахда у Сарајеву Незим Халиловић Мудерис у неколико наврата позвао је у хутбама (вјерским предавањима) да терористи у име Алаха нападну Српску.

Он је у хутбама позвао Алаха да сруши РС односно, како је рекао, ентитет саздан на злочину и геноциду. Позвао је и освијештене појединце да вођени Алаховом руком извршавају његове жеље и наредбе.

Ово није први пут да имам позива да се сруши РС. Он је прије комеморације 11. јула у Поточарима, када је нападнут премијер Србије Александар Вучић, упутио хутбу у којој је призвао Алахово проклетство на злочинце и њихове помагаче, на лобисте против резолуције о Сребреници и излобиране молећи Алаха да уништи њихову злочиначку и насилну власт, њих и њихове породице, да их понизи и на Земљи им затре сваки траг.

Безбједносни стручњаци сматрају да је су имамове хутбе позив на терористичке нападе на РС. Тако професор безбједности на Бањалука колеџу Предраг Ћеранић истиче да су Тужилаштво и безбједносне институције нивоа БиХ већ требало да реагују на пријетње које је упутио имам.

- Али пошто нису, сви показатељи говоре да је терористички напад на РС врло могућ - сматра Ћеранић и додаје да ће послије тих хутби свако доћи до даље радикализације.

Из Тужилаштва БиХ нису нам одговорили на питања шта су предузели када је ријеч о питању хутби имама џамије Краља Фахда у Сарајеву Незима Халиловића Мудериса.

Халиловић је и руководилац Канцеларије за хаџ и умру Ријасета Исламске заједнице у БиХ, а Исламска заједница није се извинила за ставове које изнио Халиловић.

Предсједник Предсједништва Борачке организације РС Душко Милетић каже да Халиловић позива на немире и да је Исламска заједница, ако не дијели Мудерисове ставове, требало да се јавно огради од њих.

- Халиловићевом мржњом и позивом обезвријеђен је и значај умјерених изјава поглавара Исламске заједнице Хусеина Кавазовића. Пошто се ИЗ није извинио, то показује да наступа као политичка организација - каже Милетић.

Мудерис је из заједнице лани изопштио потпредсједника ФБиХ Мирсада Кебу због тога што је Тужилаштву БиХ предао документацију о злочинима који су почињени над Србима. Тада је изјавио да Кебо жели да изједначи праведну борбу Бошњака за слободу са злочинима који су почињени над Бошњацима.

Вехабијска џамија Краља Фахда у Сарајеву има дипломатски статус и једини је екстериторијални вјерски објекат у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана