Имам одбио да путује без свештеника

nezavisne.com
Имам одбио да путује без свештеника

Сребреница - Дамир Пешталић, главни имам Сребренице, одбио је да путује у Енглеску због солидарности са сребреничким протојерејом Александром Млађеновићем који није добио визу.

"Не сматрам то неким великим чином и није ми био циљ да то буде у јавности јер тај потез је сасвим логичан и људски. Ако смо заједно кренули нешто да радимо, само заједно можемо и да завршимо, а никако да се одвајамо", помало скромно каже Пешталић.

Имам појашњава да је поп Млађеновић и он, свако са својом групом вјерника, требало да путује у Енглеску на позив Босанско-британског удружења "Сана" и методистичке вјерске заједнице Енглеске како би обишли неколико православних и католичких цркава и неколико џамија.

Ради се о пројекту на којем је сребренички имам и поп требало да представе своја искуства и то како они виде ту локалну заједницу и шта јој треба, са могућношћу да предложе пар пројеката.

Све је ишло добро док на ред нису дошле визе, па је тако једна група у којој је био и имам Пешталић добила документ неопходан за путовање у Енглеску, док је друга група, предвођена протојерејом Млађеновићем, од британског представништва из Варшаве, које је овлаштено за издавање виза грађанима југоисточне Европе, добила одбијеницу уз образложење да нису испунили услове.

"Визу је добила група из Тузле, а међу њима има и православаца. Мислим да се радило о забуни у Амбасади", рекао је имам Пешталић појашњавајући да су он и група која је с њим добила визу документе предали дан раније него поп Млађеновић и његова група.

Након тога Пешталић је обавијестио организаторе да не жели да путује у Енглеску без попа Млађеновића јер, како каже, само би њихова заједничка посјета имала снагу.

"Сваки нормалан човјек, било којој вјери да припада и ако је имало вјерник, ако нешто договори заједнички до краја то треба да изнесе и испоштује. То није никакав велики потез што сам урадио", каже Пешталић.

Сваки нормалан човјек, било којој вјери да припада и ако је имало вјерник, ако нешто договори до краја то треба да изнесе и испоштује, каже Пешталић

На питање како се живи у Сребреници, у смислу суживота, и каква је сарадња са православним свештеником, Пешталић каже да као два вјерска службеника разговарају и раде на томе да двије заједнице имају ближу сарадњу, што је јако важно.

Протојереј Млађеновић поздравио је потез имама Пешталића, истичући да многе британске дипломате и представници цивилног друштва долазе у БиХ "да нас уче толеранцији, помирењу и суживоту, а овај примјер показује да они треба да уче од нас".

Он је рекао да се представник методистичке заједнице извинио српским члановима делегације због овог инцидента и обећао да ће проблем бити ријешен.

"Попунили смо идентичне обрасце и имали исте новчане гаранције које су тражене за издавање виза, али Срби нису добили визе, а Бошњаци јесу, што говори о дискриминаторском односу Велике Британије или дијела њене администрације према српском народу", каже Млађеновић.

Иначе, како су јуче пренијели бројни портали, већ неколико пута сребренички Срби нису добили визе, што је отворило сумњу да се ради о дискриминацији с обзиром на то да Бошњаци, како се наводи, пролазе без проблема, чак и кад је пут заједнички.

Визе љетос није добило двоје младих Срба за одлазак на међународну размјену аматерских позоришних група, а како преносе поједини портали, претходно је група младих аматера добила позив од престижне лондонске умјетничке школе да дођу у посјету, присуствују глумачким радионицама и изведу представу.

Двоје младих Срба из те национално мјешовите групе није добило визе, а они су носиоци њеног рада, па су остали само формално отпутовали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана