Или сједница Дома народа, или блокада ФБиХ

nezavisne.com
Или сједница Дома народа, или блокада ФБиХ

Сарајево - Пољопривредници, РВИ и цивилне жртве рата у Федерацији БиХ најављују блокаду ако до уторка не буде сазвана сједница Дома народа на којој ће бити потврђен буџет тог ентитета за 2019. годину, а који је већ усвојио Представнички дом.

Подсјећамо, ФБиХ је у финансијском колапсу јер нема буџета за ову годину због  тога што још није конституисан нови сазив Дома народа ФБиХ, те због тога нема плата, накнада и других врста примања корисницима из овог вида финансирања.

Неџад Бићо, предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ, казао је данас за “Независне” да он сам неће доносити одлуке о томе пред која врата ће ићи пољопривредници.

“У понедјељак имамо састанак и тада ћемо одлучити. Највјероватније се нећемо придружити РВИ, него ћемо пред ОХР. Али, још ништа није сигурно”, казао је Бићо.

На ванредној сједници Удружења РВИ ФБиХ у сриједу представници овог удружења дали су рок Лидији Брадари, предсједавајућој старог сазива Дома народа ФБиХ, да до уторка (12. фебруара) сазове хитну сједницу на којој би био усвојен ентитетски буџет и тако омогућена исплата њихових накнада.

Казали су да ће, уколико њихови захтјеви не буду испоштовани, на сљедећој сједници Савеза, планираној да буде одржана у Мостару, одлучити о подузимању радикалнијих мјера.

Есад Делић, предсједник Удружења РВИ ФБиХ, најавио је да неће дозволити пролазак камиона из Херцеговине ни аутомобила за Сарајево и друге бх. градове уколико до уторка не буде сједнице. Упозорили су да 50 посто од 92.000 корисника различитих накнада живи искључиво од тог новца.

И цивилне жртве рата у ФБиХ данас су поручиле да ће подржати блокаду путева уколико до уторка не буде усвојен буџет ФБиХ.

Из Кабинета Лидије Брадаре, предсједавајуће старог сазива Дома народа ФБиХ, “Независним” су казали да ће се Брадара огласити кад буде имала нешто конкретно рећи.

Алмедин Алиефендић, предсједник Клуба Бошњака у Дому народа ФБиХ, казао је “Независним” да ће у понедјељак, када истекне рок од 14 дана предсједавајућој да закаже сједницу, овај клуб рећи свој став.

“Не могу вам сад прецизно одговорити  шта ће се десити и да ли ће допредсједавајући из реда Бошњака заказати сједницу. Све ће бити познато у понедјељак”, поручио је Алиефендић. Потцртао је да би најбоље рјешење било да се  формира нови сазив Дома народа ФБиХ.

Из Централне изборне комисије БиХ (ЦИК) су саопштили да ће до краја наредне седмице бити извршена расподјела мандата за клубове делегата у Дом народа ФБиХ, уколико не буде жалби на одлуке ЦИК-а.

Подсјећамо, Представнички дом је 9. јанура усвојио већином гласова буџет за ову годину у износу од 2,65 милијарди КМ. За буџет је гласало укупно 57 заступника, четири су била суздржана, док је против било 25. “За” су били заступници СДА, ХДЗ-а, ХДЗ 1990, СББ-а, ПДА, А-СДА и један заступник НБ-а. “Против” су били заступници СДП-а, ДФ-а и Наше Странке. Суздржани су били заступници Народа и правде те два заступника Независног блока.

Примања

И док се дешава финансијска блокада ФБиХ, на веб-страници Дома народа ФБиХ објављена су примања делегата у прошлој години.

Укупна примања професионалних делегата износила су 2.022.929,75 КМ, а непрофесионалних 42.437,05 КМ.

Према тим подацима, највише новца добио је Здравко Бешлић из ХДЗ-а, којем исплаћено 54.403,12 КМ. Одмах иза њега налази се делегат из СДП-а Никола Симић, који је примио 52.630,80 КМ, затим делегат из СНСД-а Драго Пузигаћа (52.573,63 КМ), Ђуро Делић из ХДЗ-а (51.990,32 КМ), Томислав Мандић из ХДЗ-а (51.811,16 КМ), Слободан Томић из Народне странке радом за бољитак (51.501,84 КМ) и Мустафа Куртовић (50.837,84 КМ).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана