Игор Црнадак, министар иностраних послова БиХ, за Глас Српске: Самит у Бечу прилика за напредак региона

Жељка Домазет
Игор Црнадак, министар иностраних послова БиХ, за Глас Српске: Самит у Бечу прилика за напредак региона

Самит о западном Балкану, који ће бити одржан у Бечу, имаће веома важну улогу и у даљој стабилизацији политичких прилика у цијелом региону, а очекујем да један број пројеката добије дефинитивну потврду, рокове и изворе финансирања.

Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак.

* ГЛАС: Каква су очекивања од Самита о западном Балкану, који ће бити одржан 27. августа у Бечу?

ЦРНАДАК: Очекивања су велика и то с потпуним правом, јер се ради о једном од најважнијих међународних догађаја за БиХ и регион у 2015. години. Осим због конкретних ствари, које се тичу једног броја пројеката, који ће бити презентовани и за које у Бечу треба да добијемо дефинитивну верификацију, овај догађај ће имати веома важну улогу и у даљој стабилизацији политичких прилика у цијелом региону и давању додатног подстицаја земљама региона и БиХ за њен европски пут. Надам се да ће самит бити веома успјешан.

* ГЛАС: Који ће све инфраструктурни пројекти, поред пруге Сарајево - Београд, бити представљени?

ЦРНАДАК: Видјећемо. Постоји цијела група пројеката која је у оквиру тог такозваног "Берлинског процеса" била на столу, попут аутопута Бањалука - Травник, пруге коју сте поменули, реконструкције аеродрома у Сарајеву, луке Брчко... Веома важни су мост у Градишци и мост у Свилају. Све су то пројекти који су од великог значаја и за Републику Српску и за БиХ. Очекујем да један број ових пројеката добије дефинитивну потврду, дефинитивне рокове и дефинитивне изворе финансирања на овој конференцији.

* ГЛАС: На која средства БиХ може рачунати?

ЦРНАДАК: У разговорима са Европском комисијом и представницима Европске уније добили смо јасно обећање да у наредне три године БиХ може рачунати на око милијарду евра подршке за буџете и око 500 милиона за разне инвестиционе пројекте и то првенствено из области инфраструктуре и енергетике. Дио тих средстава биће неповратна средства у форми грантова, а дио ће бити повољни кредити. Све ће зависити, наравно, од квалитета пројеката које треба у наредном периоду да спремимо и од испуњавања наших обавеза које смо преузели из ове фамозне агенде и неће свих милијарду и по бити подијељено у Бечу.

* ГЛАС: Биће потписан и споразум о граници са Црном Гором. Шта ће то значити за БиХ?

ЦРНАДАК: Тај је споразум веома значајан. Колега министар унутрашњих послова Црне Горе Рашко Коњевић и ја бићемо потписници у присуству предсједника Црне Горе Филипа Вујановића, предсједавајућег Предсједништва БиХ Драгана Човића и аустријског предсједника Хајнца Фишера. То је веома важно, јер је ријеч о првом споразуму којим се уређује граница између двије земље бивше Југославије. Важно је да смо успјели да дођемо до тог споразума и надам се да ће и са осталим земљама у догледно вријеме такође доћи до договора и потписивања споразума. Само мјесто потписивања резултат је иницијативе коју је дао аустријски предсједник на једном од предсједничких самита у претходном периоду, што је прихваћено са обје стране.

* ГЛАС: Шта је са границом БиХ са другим земљама, шта ради и да ли ради Комисија за међудржавну границу?

ЦРНАДАК: Та комисија, наравно, ради свој посао, али ја заиста не могу давати процјене када би се то могло завршити. Могу само рећи да је опредјељење БиХ да уреди своје границе и са Хрватском и са Србијом на исти начин како смо то завршили са Црном Гором. Ту има још ствари које треба да буду договорене и регулисане, али наше опредјељење је да се и ту дође до споразума и да и те ствари буду завршене. Постизањем споразума између земаља бивше Југославије ставља се тачка на тежак и оптерећујући дио наше историје у цијелом региону. Зато би било заиста веома добро да и остали споразуми буду потписани што прије.

* ГЛАС: Да ли је БиХ кључ односа у региону?

ЦРНАДАК: За мене је кључ стабилности и кључ просперитета, економског развоја региона у троуглу између Србије, Хрватске и БиХ. Сматрам да је врло важно да се наши добросусједски односи стално подижу. Откако сам на овој функцији, радио сам на томе и наставићу да радим. Веома важно је да БиХ има и унутрашњу стабилност и да има стабилне односе у позитивном напредовању са Србијом и са Хрватском.

Делегација

* ГЛАС: Ко ће све бити у делегацији БиХ у Бечу?

ЦРНАДАК: Догађај у Бечу има доста разних елемената. Оно што сада знамо јесте да ће Драган Човић као предсједавајући Предсједништва учествовати на самиту у Бечу и бити присутан на потписивању споразума са Црног Гором, а предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић биће присутан у дијелу у коме ће у раду учествовати премијери.

Ја ћу бити на састанку министара иностраних послова региона и учествоваћу у панелу који ће имати цивилни сектор, у коме ће учествовати и премијери Александар Вучић и Еди Рама, аустријски колега Себастијан Курц и комесар Јоханес Хан. То ће бити нови детаљ у "Берлинском процесу", јер ћемо покушати у цијели процес да уведемо и невладин сектор.

Састанке ће имати и министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић и министар комуникација и транспорта Славко Матановић. У Бечу ће бити снажно присуство БиХ и очекујем да ће на сваком од ових дијелова конференције имати позитивне резултате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана