Ибро из Њемачке пријетио да ће запалити Додика

Жељка Домазет
Ибро из Њемачке пријетио да ће запалити Додика

Сарајево - Агенција за истраге и заштиту БиХ (СИПА) покренула је истрагу након што им је пријављено да је предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику пријећено смрћу, потврдио је директор СИПА Перица Станић.

Он је навео да су из кабинета предсједавајућег Предсједништва БиХ обавијештени да су стигле пријетње, те да су одмах реаговали.

- Одмах је формиран тим који је упућен на лице мјеста да провјери о чему је ријеч. Све ћемо предузети да се што прије открије ко стоји иза пријетњи - рекао је Станић.

Додиков савјетник Драгољуб Рељић рекао је “Гласу Српске” да је позив у Додиков кабинет упућен са њемачког броја и да се особа са друге стране представила као Ибро.

- Почео је да вријеђа говорећи да ће запалити и Додика и његове сараднике. Упућене су такве псовке и бљувотине да је то непримјерено за нормалну комуникацију. Стручна сарадница која се јавила на телефон није могла да понови све те ствари приликом давања изјаве службеницима СИПА - рекао је Рељић.

Додао је да је, откако је конституисано Предсједништво БиХ, кабинет српског члана свакодневно изложен притисцима и увредама.

- Овакве ствари се никада нису дешавале откако је формирана ова институција. Уклоњена је застава, у ноћним часовима стижу обавјештења Дирекције за координацију полицијских тијела, стижу пријетње, а проблем настаје и када новинари треба да дођу да узму изјаве. Покушавају на све начине да нам покажу да су они господари у овој згради - казао је Рељић.

Информација о пријетњама појавила се само неколико часова након што је објављен став директора Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Мирсада Вилића који је рекао да Додик не може имати лично обезбјеђење. Допис из Дирекције такође је стигао ноћу.

Милорад Додик је казао да се варају сви они који мисле да је наиван и да не схвата шта се све ради на почетку његовог мандата и поручио да га никакве одлуке нити пријетње не могу поколебати да настави да штити интересе Републике Српске и српског народа који га је изабрао, а који нису уперени ни против кога.

- Они у Сарајеву који наводе да ниједна полицијска агенција, осим припадника одређене дирекције, не може уносити оружје у зграду Предсједништва БиХ, препоручују да мене чувају исти они људи који нису спријечили насиље и покушај убиства предсједника Србије Александра Вучића у Сребреници - истакао је Додик.

Он је нагласио да је разним прописима девалвирана уставна позиције члана Предсједништва БиХ, које је највиши орган заједничких институција.

- Не желим никоме да будем покретна мета. Једина полиција којој вјерујем јесте полиција Републике Српске и само они могу да брину о мојој безбједности тамо гдје се ја налазим - поручио је Додик.

Шеф Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламента БиХ, који је готово цијели свој радни вијек провео у безбједносним структурама, Средоје Новић рекао је за “Глас Српске” да је непријатно изненађен оним што је у допису навео Вилић.

- То је потпуно непримјерено и на тај начин се не може рјешавати било које питање, поготово не у Предсједништву БиХ. Изненађен сам како Вилић тумачи неке законе, гдје говори о искључивости обезбјеђења и тврдњама да само Дирекција може да буде обезбјеђење. То нигдје не стоји у Закону о Дирекцији којом он руководи - рекао је Новић.

Истакао је да се обезбјеђење не може сводити само на зграде.

- За обезбјеђење је изузетно важно ко је непосредно уз Додика. То је комплексно питање. Али, када је ријеч о уласку службених лица у Предсједништво, поставља се питање у ком то акту стоји да са предсједавајућим Предсједништва не може са оружјем ући особа која га штити, ако то нису припадници Дирекције. Напросто Вилићеве тврдње нису тачне - рекао је Новић.

На мети и Стевандић

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић јуче је рекао да је и сам добијао пријетње од извјесног Ибрахима из Белгије, које је пријавио надлежнима.

Додао је да је одлука Дирекције за координацију полицијских тијела опасна по Додика.

Одлука је неодржива и незаконита. Ово је највећи преседан у БиХ, поготово што је у ноћним сатима послато то обавјештење. То је незабиљежено и има велике импликације. Ми у Републици Српској то можемо да схватимо као покушај стварања кризе - рекао је Стевандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана