Ibro iz Njemačke prijetio da će zapaliti Dodika

Željka Domazet
Ibro iz Njemačke prijetio da će zapaliti Dodika

Sarajevo - Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) pokrenula je istragu nakon što im je prijavljeno da je predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku prijećeno smrću, potvrdio je direktor SIPA Perica Stanić.

On je naveo da su iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH obaviješteni da su stigle prijetnje, te da su odmah reagovali.

- Odmah je formiran tim koji je upućen na lice mjesta da provjeri o čemu je riječ. Sve ćemo preduzeti da se što prije otkrije ko stoji iza prijetnji - rekao je Stanić.

Dodikov savjetnik Dragoljub Reljić rekao je “Glasu Srpske” da je poziv u Dodikov kabinet upućen sa njemačkog broja i da se osoba sa druge strane predstavila kao Ibro.

- Počeo je da vrijeđa govoreći da će zapaliti i Dodika i njegove saradnike. Upućene su takve psovke i bljuvotine da je to neprimjereno za normalnu komunikaciju. Stručna saradnica koja se javila na telefon nije mogla da ponovi sve te stvari prilikom davanja izjave službenicima SIPA - rekao je Reljić.

Dodao je da je, otkako je konstituisano Predsjedništvo BiH, kabinet srpskog člana svakodnevno izložen pritiscima i uvredama.

- Ovakve stvari se nikada nisu dešavale otkako je formirana ova institucija. Uklonjena je zastava, u noćnim časovima stižu obavještenja Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, stižu prijetnje, a problem nastaje i kada novinari treba da dođu da uzmu izjave. Pokušavaju na sve načine da nam pokažu da su oni gospodari u ovoj zgradi - kazao je Reljić.

Informacija o prijetnjama pojavila se samo nekoliko časova nakon što je objavljen stav direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića koji je rekao da Dodik ne može imati lično obezbjeđenje. Dopis iz Direkcije takođe je stigao noću.

Milorad Dodik je kazao da se varaju svi oni koji misle da je naivan i da ne shvata šta se sve radi na početku njegovog mandata i poručio da ga nikakve odluke niti prijetnje ne mogu pokolebati da nastavi da štiti interese Republike Srpske i srpskog naroda koji ga je izabrao, a koji nisu upereni ni protiv koga.

- Oni u Sarajevu koji navode da nijedna policijska agencija, osim pripadnika određene direkcije, ne može unositi oružje u zgradu Predsjedništva BiH, preporučuju da mene čuvaju isti oni ljudi koji nisu spriječili nasilje i pokušaj ubistva predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici - istakao je Dodik.

On je naglasio da je raznim propisima devalvirana ustavna pozicije člana Predsjedništva BiH, koje je najviši organ zajedničkih institucija.

- Ne želim nikome da budem pokretna meta. Jedina policija kojoj vjerujem jeste policija Republike Srpske i samo oni mogu da brinu o mojoj bezbjednosti tamo gdje se ja nalazim - poručio je Dodik.

Šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH, koji je gotovo cijeli svoj radni vijek proveo u bezbjednosnim strukturama, Sredoje Nović rekao je za “Glas Srpske” da je neprijatno iznenađen onim što je u dopisu naveo Vilić.

- To je potpuno neprimjereno i na taj način se ne može rješavati bilo koje pitanje, pogotovo ne u Predsjedništvu BiH. Iznenađen sam kako Vilić tumači neke zakone, gdje govori o isključivosti obezbjeđenja i tvrdnjama da samo Direkcija može da bude obezbjeđenje. To nigdje ne stoji u Zakonu o Direkciji kojom on rukovodi - rekao je Nović.

Istakao je da se obezbjeđenje ne može svoditi samo na zgrade.

- Za obezbjeđenje je izuzetno važno ko je neposredno uz Dodika. To je kompleksno pitanje. Ali, kada je riječ o ulasku službenih lica u Predsjedništvo, postavlja se pitanje u kom to aktu stoji da sa predsjedavajućim Predsjedništva ne može sa oružjem ući osoba koja ga štiti, ako to nisu pripadnici Direkcije. Naprosto Vilićeve tvrdnje nisu tačne - rekao je Nović.

Na meti i Stevandić

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić juče je rekao da je i sam dobijao prijetnje od izvjesnog Ibrahima iz Belgije, koje je prijavio nadležnima.

Dodao je da je odluka Direkcije za koordinaciju policijskih tijela opasna po Dodika.

Odluka je neodrživa i nezakonita. Ovo je najveći presedan u BiH, pogotovo što je u noćnim satima poslato to obavještenje. To je nezabilježeno i ima velike implikacije. Mi u Republici Srpskoj to možemo da shvatimo kao pokušaj stvaranja krize - rekao je Stevandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana