Хрватска почела истраживачке радове на Трговској гори: Експертима из БиХ забрањен приступ “Черкезовцу”

Ведрана Кулага Симић
Хрватска почела истраживачке радове на Трговској гори: Експертима из БиХ забрањен приступ “Черкезовцу”

ЗАГРЕБ, САРАЈЕВО - Хрватска је званично почела истраживачке радове на локацији некадашње касарне “Черкезовац”, планираној за будући центар за збрињавање радиоактивног отпада из Нуклеарне електране “Кршко”, а у Експертском тиму БиХ потврдили су за “Глас Српске” да за сада немају одобрење да дођу на Трговску гору, на лице мјеста.

Трговска гора је у непосредној близини границе између БиХ и Хрватске, а из хрватског Фонда за финансирање разградње НЕ “Кршко” објављено је да су у склопу истраживачких радова, ради егзактног и прецизног утврђивања геолошког састава и грађе тла, Геотехнички студио, Геодетски факултет и Рударско-геолошко-нафтни факултет започели бушења и геофизичке радове на планираној локацији вентра. Прво ће, како су појаснили, почети радове на такозваним стратешким бушотинама, до дубине од 180 метара, односно до нивоа водоносника ријеке Уне. Уколико буду дошли до подземне воде, обавиће и геохемијску и радиолошку анализу подземних вода.

- Након стратешке бушотине радиће се се на низ осталих, плићих бушотина и раскопа због потребе анализа које захтијевају веће димензије и већи број узорака. Паралелно биће обављани геофизички радови, сеизмичка рефлексија и рефракција те георадарско снимање локације центра, а добијени подаци биће коришћени за израду геолошких, хидрогеолошких и инжењерских карата и модела који ће садржавати односе и описе тла, битних за израду студије о утицају на околину, безбједносне студије и пројектну документацију центра за збрињавање радиоактивног отпада - саопштено је из фонда.

Предсједавајући Експертског тима БиХ за праћење активности на Трговској гори Емиз Диздаревић рекао је јуче за “Глас” да за сада немају одобрење да присуствују радовима на локацији Черкезовац.

- Ми можемо отићи на Трговску гору, ако најавимо, како смо договорили раније са њима, наши експерти могу да разговарају са хрватским колегама, али неће да нам дозволе да када они раде неко с наше стране буде физички присутан у овом моменту. Тражићу састанак и предложити да одемо тамо. То можемо и мислим да ћемо то урадити одмах иза празника - рекао је Диздаревић и додао да ће стручњаци из БиХ такође ажурирати и постојећа геолошка истраживања.

Домаћи стручњаци су недавно поручили да требају помоћ институција БиХ у борби против намјере Хрватске да на Трговској гори, свега 850 метара од границе, складишти радиоактивни отпад и истрошено нуклеарно гориво, а оправдана је, како кажу, свака бојазан за подручје у сливу ријеке Уне па чак и Приједора и Бањалуке. У припремљеним радовима на тему Трговске горе истакнуто је да претходна оцјена расположиве документације на основу које је одабрана показује да нису у довољној мјери поштовани критеријуми за избор, али и да нису добре прогнозе када је у питању очекивана количина падавина у наредним деценијама.

Јавност узнемирена

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача сматра да су информације о допремању контејнера са радиоактивним отпадом на локацију Черкезовац још једно испитивање јавног мњења и реакције грађана.

Дрљача је рекао да је јавност узнемирена након што су хрватски медији објавили да би скоро 700 контејнера радиоактивног отпада требало да буде ускладиштено у Черкезовцу.

- Ако су посљедње информације истините, онда је то хорор, не само за грађане Новог Града већ за све који живе у 13 општина у сливу ријеке Уне. Мислим да је то у ствари испитивање јавног мњења, да је то информација која би требало да покаже какве су реакције грађана Новог Града и свих којима је ова тема болна - рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана