Hrvatska počela istraživačke radove na Trgovskoj gori: Ekspertima iz BiH zabranjen pristup “Čerkezovcu”

Vedrana Kulaga Simić
Hrvatska počela istraživačke radove na Trgovskoj gori: Ekspertima iz BiH zabranjen pristup “Čerkezovcu”

ZAGREB, SARAJEVO - Hrvatska je zvanično počela istraživačke radove na lokaciji nekadašnje kasarne “Čerkezovac”, planiranoj za budući centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane “Krško”, a u Ekspertskom timu BiH potvrdili su za “Glas Srpske” da za sada nemaju odobrenje da dođu na Trgovsku goru, na lice mjesta.

Trgovska gora je u neposrednoj blizini granice između BiH i Hrvatske, a iz hrvatskog Fonda za finansiranje razgradnje NE “Krško” objavljeno je da su u sklopu istraživačkih radova, radi egzaktnog i preciznog utvrđivanja geološkog sastava i građe tla, Geotehnički studio, Geodetski fakultet i Rudarsko-geološko-naftni fakultet započeli bušenja i geofizičke radove na planiranoj lokaciji ventra. Prvo će, kako su pojasnili, početi radove na takozvanim strateškim bušotinama, do dubine od 180 metara, odnosno do nivoa vodonosnika rijeke Une. Ukoliko budu došli do podzemne vode, obaviće i geohemijsku i radiološku analizu podzemnih voda.

- Nakon strateške bušotine radiće se se na niz ostalih, plićih bušotina i raskopa zbog potrebe analiza koje zahtijevaju veće dimenzije i veći broj uzoraka. Paralelno biće obavljani geofizički radovi, seizmička refleksija i refrakcija te georadarsko snimanje lokacije centra, a dobijeni podaci biće korišćeni za izradu geoloških, hidrogeoloških i inženjerskih karata i modela koji će sadržavati odnose i opise tla, bitnih za izradu studije o uticaju na okolinu, bezbjednosne studije i projektnu dokumentaciju centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada - saopšteno je iz fonda.

Predsjedavajući Ekspertskog tima BiH za praćenje aktivnosti na Trgovskoj gori Emiz Dizdarević rekao je juče za “Glas” da za sada nemaju odobrenje da prisustvuju radovima na lokaciji Čerkezovac.

- Mi možemo otići na Trgovsku goru, ako najavimo, kako smo dogovorili ranije sa njima, naši eksperti mogu da razgovaraju sa hrvatskim kolegama, ali neće da nam dozvole da kada oni rade neko s naše strane bude fizički prisutan u ovom momentu. Tražiću sastanak i predložiti da odemo tamo. To možemo i mislim da ćemo to uraditi odmah iza praznika - rekao je Dizdarević i dodao da će stručnjaci iz BiH takođe ažurirati i postojeća geološka istraživanja.

Domaći stručnjaci su nedavno poručili da trebaju pomoć institucija BiH u borbi protiv namjere Hrvatske da na Trgovskoj gori, svega 850 metara od granice, skladišti radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo, a opravdana je, kako kažu, svaka bojazan za područje u slivu rijeke Une pa čak i Prijedora i Banjaluke. U pripremljenim radovima na temu Trgovske gore istaknuto je da prethodna ocjena raspoložive dokumentacije na osnovu koje je odabrana pokazuje da nisu u dovoljnoj mjeri poštovani kriterijumi za izbor, ali i da nisu dobre prognoze kada je u pitanju očekivana količina padavina u narednim decenijama.

Javnost uznemirena

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača smatra da su informacije o dopremanju kontejnera sa radioaktivnim otpadom na lokaciju Čerkezovac još jedno ispitivanje javnog mnjenja i reakcije građana.

Drljača je rekao da je javnost uznemirena nakon što su hrvatski mediji objavili da bi skoro 700 kontejnera radioaktivnog otpada trebalo da bude uskladišteno u Čerkezovcu.

- Ako su posljednje informacije istinite, onda je to horor, ne samo za građane Novog Grada već za sve koji žive u 13 opština u slivu rijeke Une. Mislim da je to u stvari ispitivanje javnog mnjenja, da je to informacija koja bi trebalo da pokaže kakve su reakcije građana Novog Grada i svih kojima je ova tema bolna - rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana