Холандски експерти без рјешења за "Инцел"

Драгана Орловић
Холандски експерти без рјешења за "Инцел"

БАЊАЛУКА - Холандски стручњаци које је прије неколико мјесеци ангажовао УНДП за санацију земљишта загађеног пираленом у Пословној зони "Инцел" нису испунили очекивања, због чега су представници бањалучких институција јуче отворено показали незадовољство, тражећи конкретније мјере и то што прије.

На састанку који је јуче одржан управо у просторијама "Инцела" холандски експерт фирме "Таув" Боудвин Фоке одржао је презентацију приликом које је представио иницијални конецптуални модел локације ове пословне зоне.

Представници Градске управе Бањалука, Института за заштиту и екологију РС, ресорних министарстава, као и овдашњи домаћи стручњаци из области екологије очекивали су од њега конкретне смјернице како ријешити проблем и санирати подручје "Инцела".

Међутим, Фоке је током цијелог излагања уопштено говорио о томе на који начин је могуће борити се са контаминираним земљиштем и које су све фазе предвиђене у тим или сличним ситуацијама. Фоке је као и у августу када је први пут боравио у Бањалуци, навео и да је потребно мапирати све локације са загађеним земљиштем и прикупити неопходне информације о њима.

- Потребно је одабрати, а затим и пројектовати мјере ремедијације. Неке од њих могу бити да се ископа и сачува земљиште на локацији, све до финалног одлагања. Једно од привремених рјешења може бити и то да се ископано земљиште које је загађено прекрије најлоном до коначног његовог уклањана - навео је Боудвин приликом презентације. 

Реакције и питања након његовог излагања биле су бурне. Никоме од присутних није било јасно шта конкретно треба даље чинити и како "Инцел" очистити од пиралена.

Најоштрији је био начелник Одјељења за инспекцијске послове града Бањалука Јанко Кецман који је поручио Фокеу да су његове информације превише уопштене и да се готово не разликују од оних које су презентоване прије три мјесеца. Кецман није био задовољан ни предложеном динамиком послова који би се према процјени тог холандског стручњака требало да одвијају у "Инцелу".

- Наши инспектори су узорковали земљиште и имамо завршену већину почетних фаза које сте данас предложили. "Инцел" има 80 хектара, а ми овдје говоримо о седам проблематичних локација. Очекивали смо неки конкретан приједлог данас. Озбиљни смо и желимо да се у рјешавање овог проблема што прије крене - поручио је Кецман.

И еколошка инспекторица града Бањалука Татјана Нишић није била задовољна резултатима презентације.

- Након састанка 28. августа ви сте нам требали дати прецизно дефинисање загађења, али то се није десило - рекла је Нишићева холандском експерту.

На стотине случајева у Холандији

Боудвин Фоке је на конференцији за новинаре након одржане презентације поручио да ситуација у "Инцелу" није алармантна и да не пријети опасност по здравље људи.

- Оваквих случајева као што је "Инцел" има на стотине у Холандији - навео је Фоке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана