Holandski eksperti bez rješenja za "Incel"

Dragana Orlović
Holandski eksperti bez rješenja za "Incel"

BANjALUKA - Holandski stručnjaci koje je prije nekoliko mjeseci angažovao UNDP za sanaciju zemljišta zagađenog piralenom u Poslovnoj zoni "Incel" nisu ispunili očekivanja, zbog čega su predstavnici banjalučkih institucija juče otvoreno pokazali nezadovoljstvo, tražeći konkretnije mjere i to što prije.

Na sastanku koji je juče održan upravo u prostorijama "Incela" holandski ekspert firme "Tauv" Boudvin Foke održao je prezentaciju prilikom koje je predstavio inicijalni konecptualni model lokacije ove poslovne zone.

Predstavnici Gradske uprave Banjaluka, Instituta za zaštitu i ekologiju RS, resornih ministarstava, kao i ovdašnji domaći stručnjaci iz oblasti ekologije očekivali su od njega konkretne smjernice kako riješiti problem i sanirati područje "Incela".

Međutim, Foke je tokom cijelog izlaganja uopšteno govorio o tome na koji način je moguće boriti se sa kontaminiranim zemljištem i koje su sve faze predviđene u tim ili sličnim situacijama. Foke je kao i u avgustu kada je prvi put boravio u Banjaluci, naveo i da je potrebno mapirati sve lokacije sa zagađenim zemljištem i prikupiti neophodne informacije o njima.

- Potrebno je odabrati, a zatim i projektovati mjere remedijacije. Neke od njih mogu biti da se iskopa i sačuva zemljište na lokaciji, sve do finalnog odlaganja. Jedno od privremenih rješenja može biti i to da se iskopano zemljište koje je zagađeno prekrije najlonom do konačnog njegovog uklanjana - naveo je Boudvin prilikom prezentacije. 

Reakcije i pitanja nakon njegovog izlaganja bile su burne. Nikome od prisutnih nije bilo jasno šta konkretno treba dalje činiti i kako "Incel" očistiti od piralena.

Najoštriji je bio načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove grada Banjaluka Janko Kecman koji je poručio Fokeu da su njegove informacije previše uopštene i da se gotovo ne razlikuju od onih koje su prezentovane prije tri mjeseca. Kecman nije bio zadovoljan ni predloženom dinamikom poslova koji bi se prema procjeni tog holandskog stručnjaka trebalo da odvijaju u "Incelu".

- Naši inspektori su uzorkovali zemljište i imamo završenu većinu početnih faza koje ste danas predložili. "Incel" ima 80 hektara, a mi ovdje govorimo o sedam problematičnih lokacija. Očekivali smo neki konkretan prijedlog danas. Ozbiljni smo i želimo da se u rješavanje ovog problema što prije krene - poručio je Kecman.

I ekološka inspektorica grada Banjaluka Tatjana Nišić nije bila zadovoljna rezultatima prezentacije.

- Nakon sastanka 28. avgusta vi ste nam trebali dati precizno definisanje zagađenja, ali to se nije desilo - rekla je Nišićeva holandskom ekspertu.

Na stotine slučajeva u Holandiji

Boudvin Foke je na konferenciji za novinare nakon održane prezentacije poručio da situacija u "Incelu" nije alarmantna i da ne prijeti opasnost po zdravlje ljudi.

- Ovakvih slučajeva kao što je "Incel" ima na stotine u Holandiji - naveo je Foke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana