Хоће ли гробови Павелића и Лубурића бити измјештени у БиХ?

avaz.ba
Хоће ли гробови Павелића и Лубурића бити измјештени у БиХ?

Сарајево - Министарство иностраних послова БиХ и Амбасада БиХ у Шпанији немају никаква сазнања о могућности да посмртни остаци усташких злочинаца Анте Павелића и Вјекослава Лубурића буду враћени у Босну и Херцеговину.

- Амбасада БиХ у Шпанији није добила никакво службено обавјештење о томе – сазнаје Аваз из Мадрида.

Тешко наслијеђе

Шпанска влада одлучила је, како наводе тамошњи медији, да се обрачуна с тешким наслијеђем Грађанског рата и диктатуре генерала Франсиска Франка, која је након њега услиједила, те Законом о историјском сјећању предвиђа да се гробнице свих фашистичких лидера измјесте или на мање видљива мјеста или да се њихови посмртни остаци врате у земље у којима су рођени.

Павелић је, наиме, рођен у Брадини код Коњица, у Шпанију је дошао након атентата који је у прољеће 1957. извршен на њега у Буенос Аиресу у Аргентини. Умро је у Мадриду двије године послије од посљедица рањавања.

Злогласни Вјекослав Лубурић, родом из Хумца код Љубушког, нашао је склониште у Шпанији одмах након Другог свјетског рата те је живио под новим идентитетом. Убијен је 1969. године.

- Овдје се само говори о премјештању Франковог гроба, за друго нисмо чули – додају из Амбасаде БиХ у Шпанији.

Према писању портала “Ел Диарио”, усвајање новог закона закачило би и БиХ.

- Намјера Владе да ексхумира Франкове посмртне остатке из долине Фален поново отвара дебату о гробовима неких од диктатора и виновника геноцида чији су споменици на шпанском тлу. Односи се то и на бившег хрватског диктатора нацистичког марионетског режима у Хрватској Анту Павелића и његовог поручника и директора логора за истребљење на Балкану Вјекослава Лубурића – наводи “Ел Диарио”.

Портал истиче да је Павелић покопан на гробљу Сан Исидро у Мадриду “на спектакуларној породичној сахрани”, а Лубурић у Валенсији. Наведено је и да су обје гробнице јасно означене и представљају мјесто ходочашћа екстремне деснице.

Матијас Алонсо из Комисије за враћање историјског сјећања изјавио је да би се новим законом могла извршити ексхумација тијела и вратити у земљу поријекла.

Правно немогуће

Правни стучњаци упозоравају, међутим, да у овом моменту пријенос тијела двојице злочинаца у БиХ изгледа немогућ. Прије свега, поставља се питање ко би у БиХ дао дозволу за то те шта би прије тога требало све урадити, јер није ријеч о класичној споводници.

О томе би, у сваком случају, била најприје обавијештена дипломатско-конзуларна мрежа, али за сада такав захтјев није упућен.

 Биће потребне посебне одлуке

С обзиром на то да и Лубурићев, а и Павелићев гроб нису у власништву државе Шпаније, биће потребне посебне одлуке. Лубурићев гроб је, наиме, у власништву града Валенсије, а Павелићев у власништву фамилије.

Дакле, за ексхумације ће бити потребна посебна одлука. У случају Лубурића, биће потребна посебна одлука града Валенсије, док би за евентуалну ексхумацију Павелића била потребна судска одлука и сагласност породице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана