Хиљаде радника не знају да им доприноси нису уплаћени

Драгана Орловић
Хиљаде радника не знају да им доприноси нису уплаћени

БАЊАЛУКА - Доприноси за социјално осигурање за јул ове године нису уплаћени за укупно 35.759 радника у Републици Српској, а само мјесец раније било је скоро 5.000 мање запослених према којима послодавци нису били измирили те обавезе.

Подаци су ово Пореске управе Републике Српске, гдје напомињу да још нису обрађене све пореске пријаве за јул ове године.

Ипак, да су у порасту неизмирене обавезе појединих послодавца потврђује број радника у јуну ове године, када њих 30.979, према евиденцији Пореске управе, није имало уплаћене доприносе за социјално осигурање.

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић истиче да се у Републици Српској и даље не препознаје рад инспектора када је у питању контрола исплате плата, пореза и доприноса, али и само спровођење Закона о раду, какав год, како каже, он био са свим својим мањкавостима.

- Немамо више ни извјештаје о извршеним контролама инспектора, зато вјерујем да је много већи број радника без уплаћених доприноса него што то приказују званични подаци. Треба имати на уму све оне запослене који су пријављени на четири сата, а раде по осам или десет часова дневно, док су им порези и доприноси уплаћени само за та четири сата - наглашава Мишићева.

Према њеним ријечима, проблем са исплатом плата и пореза и доприноса присутан је већ годинама, али се ништа битно када је ријеч о том питању не предузима.

- Радници све мање покрећу поступке да би остварили своја права. Разлог за то је што ти поступци трају дуго. Многи, затим, и не знају да им нису уплаћени доприноси, већ се сусретну са тим проблемом када треба да буду пензионисани или када им затребају услуге здравственог система - упозорава Мишићева.

Међутим, предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић каже да би податке о повећању броја радника за које нису уплаћени доприноси третирао ипак као неко кашњење од 15 дана или мјесец, а не као генерално пораст њиховог укупног броја.

- Евидентно је да нема стечајева и неких великих блокада - напомиње Тривић и наглашава да Пореска управа има довољно инструмената да би спријечила било какво неплаћање пореза и доприноса.

Иначе, у Пореској управи истичу да наплата јавних прихода РС већ годинама има тренд раста, посебно када је у питању наплата доприноса за социјално осигурање.

- Само у првих девет мјесеци ове године Пореска управа РС је на рачун јавних прихода РС прикупила укупно 2,038 милијарди марака, што је за чак 215,1 милиона КМ или 12 одсто више него у истом периоду претходне године, уз раст наплате у свим сегментима јавних прихода - навели су у Пореској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана