Хашки трибунал завршава мандат 2017. године?

Срна
Хашки трибунал завршава мандат 2017. године?

Њујорк - Предсједник Хашког трибунала Теодор Мерон потврдио је данас, представљајући годишњи извјештај Генералној скупштини УН, да се очекује да 2017. године овај међународни суд оконча мандат.

У саопштењу Хашког трибунала наводи се да је Мерон извијестио о значајном напретку који је овај суд остварио с циљем окончања посљедњих поступака.

Он је напоменуо у 22. годишњем извјештају да је ове године Трибунал већ изрекао двије велике пресуде по жалби у предмету "Поповић и други", којим је обухваћено шест подносилаца жалбе, те у поступку против Здравка Толимира.

Мерон очекује да ће пресуда по жалби у предмету Станишић и Симатовић бити изречена до краја 2015. године, што значи да ће почетком 2016. године у току бити само четири првостепена и два другостепена поступка.

Током обраћања УН, Мерон је изразио очекивање да ће два првостепена поступка бити окончана у првом тромјесечју сљедеће године, један првостепени и један другостепени поступак до краја 2016. године и да ће последња два поступка пред Хашким трибуналом бити окончана прије краја 2017. године.

Предсједник Суда рекао је да актуелно смањење броја запослених представља изазов ефикасном завршетку активности Хашког трибунала.

Он је нагласио да рјешавање тих питања представља најважнији приоритет, те напоменуо да је предузео низ мјера како би судијама ставио на располагање све ресурсе како би на њиховим предметима радио оптималан број запослених, да би се одговорило на изазове које поставља одлазак запослених и одгађања у изрицању пресуда свео на најмању могућу мјеру.

Обраћајући се Генералној скупштини, посљедњи пут у својству предсједника Хашког трибунала, Мерон је изјавио да је "дубоко почаствован" због тога што је обављао ову функцију и да му је била изузетна привилегија да помогне у вођењу првог међународног кривичног суда у савременој ери.

Мерон сматра да је Хашки трибунал "дао незапамћен ударац некажњивости, тиме што је пред лице правде извео сва лица против којих је подигао оптужницу", нагласивши да његов примјер служи као снажно упозорење онима који се надају да ће избјећи последице својих дела.

Он је захвалио судијама Трибунала и особљу УН који су неуморно радили како би испунили првобитна очекивања од Међународног суда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана