Хапшење у Бихаћу због трговине људима

Срна
Хапшење у Бихаћу због трговине људима

Сарајево - Припадници Агенције за истраге и заштиту /SIPA/ БиХ јутрос су на подручју Бихаћа, по наредбама Суда и Тужилаштва БиХ, лишили слободе лице чији су иницијали А.О. /47/ због постојања основа сумње да је починило кривично дјело трговине људима у сврху радне експлоатације, саопштено је из SIPA-е и Тужилаштва БиХ.

Проведеним истражним радњама утврђено је да је А.О. жртву трговине људима "купио", а затим држао у ропском односу у периоду дужем од двије године, те употребом силе и другим облицима принуде приморавао да свакодневно просјачи и доноси му тако прибављен новац.

Ухапшено лице излагало је жртву трговине људима свакодневном физичком, психичком и сексуалном насиљу.

Жртва је пунољетна женска особа са благом менталном ретардацијом, која је свакодневно била изложена нехуманом поступању и разним тортурама, а свака њена непослушност кажњавана је на најсуровији начин, наведено је у саопштењу.

SIPA је претресла објекат који користи ухапшено лице с циљем проналаска предмета и трагова који могу послужити као доказ у даљем поступку.

У претходном периоду SIPA је Тужилаштву БиХ поднијела извјештај о почињеном кривичном дјелу и починиоцима против неколико особа у овом предмету, а проведеним истражним радњама утврђене су незаконите активности осумњичених особа, док је жртва трговине људима на адекватан начин збринута.

Особа лишена слободе биће приведена у службене просторије Сипе, гдје ће бити извршена криминалистичка обрада, а потом ће бити предата Тужилаштву БиХ на даље поступање.

Из Тужилаштва је најављено да ће поступајући тужилац, након што испита осумњиченог, донијети одлуку о покретању приједлога за одређивање мјере притвора.

SIPA наставља даље активности у овом предмету до његовог окончања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана