Хан: Неприхватљиво позивање на прекрајање граница

Срна
Хан: Неприхватљиво позивање на прекрајање граница

Београд - Комесар за сусједску политику и проширење ЕУ Јоханес Хан изјавио је, након састанка са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем у Бриселу, да су неприхватљиве и контрапродуктивне изјаве појединих лидера у региону којима призивају промјену граница.

"Желио бих да изразим разочараност, чак и изнервираност због запаљивих изјава појединих лидера у региону. Такве поруке, које могу да буду схваћене као мијешање у унутрашња питања сусједних земаља и призивају мијењање граница, нису прихватљиве и више су него контрапродуктивне", истакао је Хан.

Он је навео да Европа има јак интерес да у региону владају мир, стабилност и просперитет, те да се то може постићи једино добросусједским односима и заједничким радом.

"Ако неко мисли да овакве изјаве могу да створе притисак на ЕУ, то је велика грешка. То се лако може жразбити о главуж пошиљаоцу тих порука", нагласио је Хан.

Говорећи о наставку дијалога Београда и Приштине, Хан је изразио очекивање да се делегације ускоро поново састану, а изостанак састанака и на политичком и на техничком нивоу од фебруара, приписао је заузетости због изборне кампање у Србији.

"Вјерујем да је у интересу свих да буде настављен дијалог и да ће наредни састанак бити организован ускоро", рекао је Хан новинарима.

Он каже да је Србија на добром путу и да ускоро очекује отварање нових поглавља у приступним преговорима, те да не смије бити одлагања у процесу придруживања.

"Увјерени смо да ће нова поглавља бити убрзо отворена. Свака могућност се мора искористити како би се задржали замах и динамика овог процеса. Србију желим да похвалим и због лидерства у области регионалне сарадње и добросусједских односа", истакао је Хан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана