Хан: Интеграција западног Балкана је инвестирање у сигурност ЕУ

Агенције
Хан: Интеграција западног Балкана је инвестирање у сигурност ЕУ

Берлин - Комесар ЕУ за преговоре о проширењу и политику сусједства, Јоханес Хан, каже да 2025. година није предалека за земље које желе да се придруже Унији и истиче да суштинско спровођење за то нужних реформи изискује вријеме, при чему је “квалитет важнији од брзине”.

“Ако се узму у обзир потребне референдумске и ратификацијске процедуре у неким земљама, признаћете да је овај датум веома амбициозан, али достижан. Такође је потребно имати на уму да је важна суштина”, рекао је Хан за њемачко издање портала Еурактив.

За реформе у циљу прилагођавања стандардима ЕУ, указао је, потребно је много времена, јер није ријеч само о законским промјенама, већ и о њиховој практичној примјени.

Хан истиче да је западни Балкан окружен државама чланица Уније и да тај регион Европи припада у географском, историјском и културном смислу.

“У најбољем је интересу ЕУ да осигура стабилност и просперитет у блиском сусједству”, каже европски комесар, истичући да је његов принцип кад је о проширењу ријеч “извозити стабилност, а не увозити нестабилност”.

У том смислу су, наводи, европске интеграције западног Балкана -инвестирање у сигурност и стабилност Уније.

“Не заборавимо геостратешки аспект: било би несмотрено и скоро немарно оставити иза себе вакуум који ће искористити други међународни актери, чије се вриједности не слажу с нашим”, предочава Хан.

Каже и да су све земље западног Балкана постигле напредак током протекле године, мада различитом брзином и с различитим интензитетом. “Црна Гора и Србија, које су тренутно у прочељу трке кад је ријеч о отварању поглавља, отвориле су више поглавља протекле године”, закључио је европски комесар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана