Говедарица: Потребан закон о Уставном суду БиХ

Срна
Говедарица: Потребан закон о Уставном суду БиХ

Источно Сарајево - Предсједник СДС-а Вукота Говедарица изјавио је да је БиХ потребан закон који треба да дефинише позицију Уставног суда БиХ, што значи да су према том закону апсолутно непотребне стране судије у том суду.

Говорећи о иницијативи предсједника Републике Српске Милорада Додика да до усвајања закона о Уставном суду БиХ српски представници у институцијама БиХ не учествују у одлучивању, Говедарица је рекао да је став СДС-а јединствен са осталим српским политичким партијама.


Он је рекао новинарима у Источном Сарајеву да би СДС, који је већ раније заједно са СНСД-ом и осталим партијама српског префикса већ једном предлагао такав законски акт, подржао закон који дефинише неуралгичну позицију када су у питању стране судије, односно њихов одлазак из Уставног суда БиХ.

Говедарица је рекао да је, након одлуке Уставног суда БиХ о поништавању референдума у Републици Српској, на крају Српска, како је навео, остала без крсне славе и Дана Републике, који је дефинисан кроз Закон о празницима.

Он сматра да је јучерашњом одлуком Уставни суд у први план истакао два проблема - да још нема коначне одлуке о резултатима референдума од 25. септембра која сходно закону није објављена у "Службеном гласнику", те да постоји одлука Суда који је ту коначну одлуку поништио.

"Обистињује се све што је СДС говорио у протеклом временском периоду. Први проблем јесте да је евидентно да је референдум био предмет манипулације народа, очигледно проткан популистичком политиком која је била потребна за локалне изборе", рекао је Говедарица.

Лидер СДС-а је истакао да Уставни суд БиХ додатно прави проблем којем се практично може дати име "не зна се ко пије, а ко плаћа", те да Република Српска, заједно са другим ентитетом, улази у кризу која не води ничему.

"Овдје постоје режисери цијелог случаја и евидентно је да је један у Бањалуци, а други у Сарајеву. Оставља се питање непознанице да ли је међународна заједница дијелом режисер овог цијелог случаја", рекао је Говедарица.

Он сматра да се "у конкретном случају народу не може рећи да је побиједио јер је Дан Републике Српске практично изгубљен, није законски дефинисан, што је погодан терен да се праве кризе".

Предсједник СДС-а је, на питање када би се могао састати са Додиком, рекао да "очекује извињење грађанима Републике Српске за фамозне жцрне књигеж и обрачун са локалним заједницама у којима није побиједио СНСД, чиме би се отворио пут за неку врсту комуникације".

Уставни суд БиХ поништио је јуче резултате референдума у Републици Српској одржаног 25. септембра зато што је проведен на основу Одлуке о расписивању републичког референдума од 15. јула за коју је Уставни суд утврдио да није у сагласности са Уставом БиХ, те супротно налогу Уставног суда из Одлуке о привременој мјери од 17. септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана