Голић: Учинићемо све да осујетимо Хрватску да угрози подручје Уне

Срна
Голић: Учинићемо све да осујетимо Хрватску да угрози подручје Уне

Бањалука - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изјавила је Срни да ће Влада Српске сутра разматрати Приједлог рјешења о претходној заштити Парка природе "Уна", јер постоји опасност да ће подручје Уне бити озбиљно угрожено планираном изградњом одлагалишта радиоактивног отпада на локацији Трговска гора.

"Министарство је као још један аргумент у борби против изградње одлагалишта на Трговској гори покренуло поступак проглашења претходне заштите подручја ријеке Уне, које се налази на крајњем сјеверозападном дијелу Републике Српске", рекла је Голићева.

Она је истакла да ријека Уна заслужује заштиту, напоменувши да су међународне институције веома осјетљиве на заштићена подручја.

"Због тога је претходна заштита Парка природе жУнаж још један аргумент на нашој страни у борби против одлуке Хрватске да гради одлагалиште истрошеног радиоактивног отпада уз саму границу. Влада и Народна скупштина Српске учиниће све што је у нашој моћи да осујетимо намјере Хрватске, а надам се да ће и заједнички органи на нивоу БиХ крајње озбиљно схватити ситуацију и да ће поступити, не само по нашим, него и по изричитим захтјевима становника општина које би биле угрожене овим одлагалиштем", нагласила је Голићева.

Она је истакла да је Приједлог рјешења, који ће Влада разматрати на сутрашњој сједници, у складу са одредбама Закона о заштити природе, да је Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа израдио Стручно мишљење за претходну заштиту ријеке Уне, на основу којег је Министарство припремило Приједлог, те да је спроведен јавни увид и размотрене све примједбе и сугестије.

Она је напоменула да се подручје Уне, планирано за претходну заштиту, простире на четири општине у Републици Српској - Крупи на Уни, Новом Граду, Костајници и Козарској Дубици, а цијелом дужином на овом дијелу граничи са Хрватском у дужини од 95 километара.

Голићева је подсјетила да је Савјет министара БиХ на сједници одржаној 21. марта 2016. године донио Одлуку о формирању Радне групе за праћење стања и активности у вези са могућом изградњом одлагалишта радиоактивног отпада на локацији Трговска гора, општина Двор.

Радна група је предложила да институције Републике Српске и Федерације БиХ, у складу са важећим прописима, покрену поступак заштите доњег тока ријеке Уне као природног добра.

Она је навела да је горњи ток ријеке Уне, у Федерацији БиХ, Законом о Националном парку "Уна" из 2008. године, стављен под заштиту у категорији национални парк.

Голићева је додала да је и Измјенама и допунама Просторног плана Републике Српске до 2025. године дат попис подручја планираних за успостављање заштите, те је у категорији Парк природе планирана заштита ријеке Уне.

Према њеним ријечима, Уна је својим процесом стварања седре и седрених феномена уникатна природна појава и у периоду ниског водостаја ријеке, седрене формације посебно долазе до изражаја, када постају "пристаниште" великом броју птица.

Она је истакла да основне карактеристике пејзажа подручја ријеке Уне чини низ хидролошких, геоморфолошких и других феномена, међу којима се истичу многи седрени облици, брзаци, водопади, аде и ријечна језера, као и нераскидива обалска вегетација која прати ријеку дуж цијелог њеног тока.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана