"Глас Српске" сазнаје: Бошњачки лобисти експресно довели Џаферовића у Њујорк

Ведрана Кулага Симић
"Глас Српске" сазнаје: Бошњачки лобисти експресно довели Џаферовића у Њујорк

ЊУЈОРК - Предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија требало је да се сутра обрати у Савјету безбједности УН-а у Њујорку гдје ће једна од тема на дневном реду бити и стање у БиХ, али се у цијелу причу уплео јак бошњачки лоби, сазнаје "Глас Српске".

Извор "Гласа" близак међународним круговима тврди да је протеклих дана дошло до притиска од стране бошњачког политичког естаблишмента из Мисије УН-а те је у Њујорк, у последњи час, допутовао предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић.

Раније је, наиме, било најављено да ће се Савјету безбједности у име БиХ обратити Тегелтија, а у међувремену је Стална мисија БиХ у УН потврдила Џаферовићев одлазак на сједницу гдје ће извјештај о стању у БиХ поднијети Кристијан Шмит са позиције високог представника.

- Када се сагледају доступни подаци и објаве појединаца види се да је његов одлазак организован на брзину, а покушаји да се у Савјету безбједности чује само бошњачки глас иду до те мјере да за њега заказују састанке са званичницима са којима Тегелтија треба да се састане - каже наш саговорник.  У свему томе, тврди, битан је и "однос снага".

- Зоран Тегелтија је репрезентативни представник институције, док је Џаферовић, иако предсједававајући у овом моменту, ипак члан Предсједништва БиХ, али не колективни шеф државе и не представља јединствен глас јер његово обраћање није добило потребну сагласност сва три члана Предсједништва БиХ. Уз то, симптоматчне су и прозивке ватрених заговорника политичког Сарајева на рачун недоласка Жељка Комшића који није морао да чека на америчку визу јер је већ посједовао. Видјећемо још шта ће се дешавати - закључио је саговорник "Гласа".

Оцјењује и да најављено обраћање Кристијана Шмита Савјету безбједности, органу који није потврдио његов статус високог представника, представља очигледан доказ лицемјерства и двоструких аршина међунарне заједнице када је у питању БиХ. Амбасадор Мисије БиХ у УН је Свен Алкалај, бивши министар иностраних послова БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана