Геноцид над српским народом у Јасеновцу не смије бити заборављен

Срна
Геноцид над српским народом у Јасеновцу не смије бити заборављен

БАЊАЛУКА - Геноцид над српским народом почињен је у усташком логору Јасеновац током Другог свјетског рата и то ове и будуће генерације не смију да забораве, поручено је данас са манифестације “Култура сјећања мора да се његује”, одржане у Бањалуци поводом обиљежавања Дана пробоја јасеновачких логораша, 22. априла.

Предсједник бањалучког Градског удружења бивших логораша Другог свјетског рата Добрила Кукољ истакла је у обраћању да испричану истину о страдању Срба у Јасеновцу треба чувати у историји српског народа.

Кукољева, која је преживјели логораш из Јасеновца, рекла је да добро памти неизбрисиве језиве слике тјерање људи у сабирне логоре у Независној држави Хрватској (НДХ), умирање од глади, мучења, умирања људи од заразних болести, убацивања полуживе дјеце у припремљене гробнице, бацање жртава у ријеку Саву.

-Желим да се такво зло више никада никоме не понови, те да живимо у миру једни поред других -  рекла је Кукољева и нагласила да младе генерације у Републици Српској треба да његују културу сјећања и никада не забораве страдање српског народа у усташком логору Јасеновац.

Кукољева је нагласила да се данас мора чувати слобода, јер је то нешто најдрагоцјеније за човјека.

Историчар Драгослав Илић је у обраћању рекао да је логор Јасеновац био највећи у НДХ у којем је почињен геноцид над Србима, као и највеће појединачо стратиште српског народа у Другом свјетском рату.

-Јасеновачки систем логора смрти основан је са примарном намјером уништења Срба, Јевреја и Рома - напоменуо је Илић.

Према његовим ријечима, агонија јасеновачких логораша окончана је 22. априла 1945. године када је посљедња група од око 800 логораша кренула у пробој из логора три циглане, а преживјело је свега стотињак.

-Јасеновац поред мученичког страдања српског народа видимо и као симбол слободе , јер његови логораши у памћењу српског народа нису били само нијеми лешеви, већ сјеме из којег је никла Република Српска - закључио је Илић.

Вијенце на споменик “Топола”, осим Кукољеве, положили су вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић, делегација Јеврејске општине Бањалука, Удружења “Јадовно 1941. године” и града Бањалука.
Овом догађају присуствовали су и ученици седам средњих бањалучких школа.
Преживјели логораши у злогласном усташком логору Јасеновац кренули су у пробој 22. априла 1945. године, а у очајничком јуришу на стражаре од њих 1.073 само је 169 успјело да се докопа слободе.
Концентрациони логор Јасеновац био је највећи логор смрти у тадашњој фашистичкој НДХ на простору окупиране Југославије за вријеме Другог свјетског рата у којем су усташе убиле стотине хиљада махом Срба, Јевреја и Рома.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана