Гдје ће дугогодишњи градо/начелници након што су изгубили на изборима: Послије пораза и повратак струци добро дође

Александар Стојановић
Гдје ће дугогодишњи градо/начелници након што су изгубили на изборима: Послије пораза и повратак струци добро дође

БАЊАЛУКА - На локалним изборима одржаним у новембру прошле године поједини дугогодишњи градоначелници и начелници остали су без тих функција. Иако су грађани навикли да их гледају као функционере, већина њих ће сада или у политичку пензију или бар на предах од политике.

Већина се у политику одлучи ући “из струке”, а многи градо/начелници су толико дуго водили своје локалне заједнице да је велики број грађана заборавио шта су они по занимању, док млађи бирачи вјероватно нису ни упознати о томе. Како се у јавности у Српској раширило мишљење да је политика најисплативије занимање, за многе кандидате, али и оне који послије више мандата нису одлучили да уђу у трку за позицију првог човјека општине или града, наметнуло се питање чиме ће они сада да се баве.

Један од дугогодишњих начелника је и Драго Бундало, који је на челу Костајнице провео три мандата, а на овим изборима је одлучио да се не кандидује. Он за “Глас Српске” истиче да се на овај потез одлучио јер је дошло до замора усљед дугогодишњег вођења те општине и бројних функција у странци.

- Нажалост, ове изборе смо изгубили. Сигуран сам да бисмо остварили побједу да сам ја био кандидат, али одлучио сам да ми је потребан одмор. У политици сам дуго, у три мандата сам био на челу општине, а поред тога ту су биле и бројне обавезе у струци. Иначе, по занимању сам економиста, али сада не размишљам на дуже стазе. Тренутно узимам паузу од политике, а касније ћу можда потражити посао у струци или ћу отићи у пензију, јер испуњавам услове по годинама стажа - рекао је Бундало.

Послије два мандата на челу општине Брод у трци за трећи мандат пораз је доживио и Илија Јовичић, а на његово мјесто доћи ће Зоран Видић. Ипак, у разговору за наш лист он је захвалио свим бирачима који су своје гласове дали њему и СНСД-у.

- Подршку сам добио у два мандата и сада сам изгубио, али нема великог жала. Желим да захвалим свима који су ми давали и дали подршку, јер смо као странка остварили добар резултат. Својим суграђанима желим срећну и успјешну Нову годину, а ја ћу, надам се, у заслужену пензију - рекао је Јовичић.

Паузу од политике направиће и бивши градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, иначе магистар електротехнике по струци. Иако је он на челу града на Врбасу провео само један мандат, његов пораз изазвао је највише пажње јавности и, по ријечима предсједника СНСД-а Милорада Додика, за ову странку је био велики губитак. У изјави за “Глас Српске” Радојичић је рекао да не планира да се бави политиком у ближој будућности.

- Тренутно сам незапослен, а у наредном периоду настојаћу да се одморим и више времена посветим приватном животу. Онда ћу видјети којим колосијеком даље, а сада не могу рећи да ли ће то бити нешто у струци или у политици - рекао је Радојичић.

Деценије у мандату

На претходним изборима након дугогодишњег и вишемандатног управљања локалним заједницама поразе су доживјели СДС-ов Милан Радмиловић у Гацку, Рато Рајак (ПДП) у Рудом и Мићо Мићић (СДС Семберије) у Бијељини. Вишедеценијска владавина ДНС-а у Приједору окончана је први пут, јер је мандат освојио СНСД-ов Далибор Павловић. Скоро дводеценијско управљање Модричом Младена Крекића прекинуто је након што је одлучено да он не буде кандидат на новембарским изборима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана