Галић: Завршен нацрт стратегије правне заштите

Срна
Галић: Завршен нацрт стратегије правне заштите

САРАЈЕВО - Нацрт стратегије правне заштите интереса БиХ у вези са питањем одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на Трговској гори је завршен и ускоро би требало да буде упућен Савјету министара на усвајање, изјавио је Срни члан Правног тима за Трговску гору Немања Галић.

“Документ је упућен министру /спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташи/ Кошарцу и ускоро би требало да буде упућен на усвајање Савјету министара”, рекао је Галић, додајући да се стратегија састоји из четири цјелине.

Према његовим ријечима, прва цјелина је преглед чињеничног стања који су израдили на основу документације коју су доставили сви релевантни актери у БиХ који су се бавили овим питањем.

“Чињенично стање није било досад на такав начин нигдје обухваћено, па се из много различитих извора дошло и до њега. На основу тог чињеничног стања смо утврдили да ли је дошло до кршења међународних обавеза Хрватске и дали смо анализу релевантних конвенција и правила међународног обичајног права, што чини други дио стратегије. У том смислу смо донијели неке закључке”, додао је Галић.

Он истиче да се трећи дио документа односи на процесне могућности, односно шта све БиХ може да предузме поводом евентуалних кршења међународних обавеза Хрватске или њихових будућих кршења.

“Четврти дио, који је можда као оперативни најважнији, јесте акциони план, односно закључци и наши приједлози институцијама БиХ шта даље чинити поводом свега тога”, истакао је Галић.

Он је није могао да каже о даљим корацима, прије него што Савјет министара, односно БиХ, одлучи шта ће даље са тим.

Галић је додао да је можда и дошло до мале забуне јавности око тога да се чека на неку тужбу по завршетку рада Правног тима.

“Углавном, имамо неколико активности које даље предлажемо у тим закључцима. О тужби против Хрватске је у овом тренутку преурањено говорити”, истакао је Галић.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране “Кршко”, као и постојећи институционални отпад, одлаже у општини Двор, на самој граници са БиХ.

Планирано одлагалиште радиоактивног отпада је у непосредној близини Новог Града у Републици Српској, што је око 900 метара од заштићеног подручја - Парка природе “Уна” и угрозило би више од 250.000 становника у сливу ове ријеке.

Надлежне институције на свим нивоима власти у БиХ имају једногласан став о неприхватљивости одлагања радиоактивног отпада у непосредној близини границе јер би тиме било угрожено здравље становника у 13 општина у Републици Српској и Федерацији БиХ у сливу ријеке Уне, као и животна средина.
/крај/вса/саб/фоно

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана