Фирме у стечају дугују 80 милиона марака

Марина Чигоја
Фирме у стечају дугују 80 милиона марака

Бањалука - Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ потражује од 1.330 предузећа у стечају и ликвидацији 79,89 милиона марака, а листу највећих дужника предводе фирме "Сима" и "Туш трејд".

Према подацима УИО фирма "Сима" из Александровца дугује 4,09 милиона марака, док "Туш трејд" из Бихаћа, који је крајем прошле године престао са радом у БиХ, има неизмирене обавезе према држави од 3,68 милиона КМ.

Слиједе их фирме "MTC Енерго" из Лакташа и бањалучка "Фруктона" које дугују по 1,85 милиона КМ, те "Космос" из  Мостара са 1,68 милиона КМ дуга.

У УИО су истакли да се наплата дуга за дужнике за које је покренут поступак стечаја односно ликвидације пред надлежним судовима обавља  у складу са прописима о стечајном, односно ликвидационом поступку.

Нагласили су да је од укупног износа потраживања од предузећа у стечају и ликвидацији до сада наплаћено свега 1,67 милиона КМ.

- УИО је искористила законску могућност да се упише као повјерилац у стечајну масу, али проблем је што је наплата из стечајне масе веома ниска, с обзиром на то да се ради о предузећима која не располажу значајном имовином и из чије продаје би се затворила дуговања по основу индиректних пореза - рекао је начелник Одјељења за комуникације УИО Ратко Ковачевић.

Да наплата потраживања од предузећа у стечају и ликвидацији иде веома тешко показују и подаци Пореске управе РС која је у прошлој години, на основу судских рјешења о ненаплативости потраживања, отписала 120,09 милиона КМ фирмама у којима је завршен стечајни поступак.

Стручњаци истичу да је основни проблем што се стечајни поступак покреће прекасно, односно када обавезе предузећа превазилазе вриједност имовине.

- Предузеће кад дође у стечај више нема никакве имовине и новца и од таквог предузећа је немогуће наплатити било какав дуг. Од дуга који та предузећа имају према УИО ће врло мало бити наплаћено - казао је члан Удружења економиста РС "SWOT" Предраг Дудуковић.

Он је истакао да су потраживања УИО много мања од потраживања која има Пореска управа јер је ПДВ уведен 2006. док ПУРС вуче дугове још од прије петнаестак година. 

Само у Републици Српској у прошлој години у стечај су отишла 103 предузећа.

Стечај

Предраг Дудуковић је истакао да је у БиХ проблем и то што се стечај у највећем броју случајева завршава ликвидацијом предузећа, а не реорганизацијом.

- У Хрватској покушавају да иду са предстечајном нагодбом како би се предузеће које је пред стечајем реорганизовало и избјегло отварање стечаја. Код нас је било неких разговора, али то још није ни у неким назнакама. Не требамо ништа измишљати само преписати оно што се ради у окружењу - нагласио је Дудуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана