Филм о пробоју коридора биће готов до краја године

Ведрана Кулага Симић
Филм о пробоју коридора биће готов до краја године

БАЊАЛУКА - Република Српска ће и ове године, тачно на Видовдан, обиљежити нову годишњицу пробоја коридора живота у Одбрамбено-отаџбинском рату, а већ идуће седмице би требало да буду снимљене и прве филмске сцене о тој славној бици из љета 1992. године.

Најављени филм о једној од најважнијих и најбриљантнијих битака Војске Српске представља заједнички пројекат влада Републике Српске и Србије, а у филму ће свједочити припадници јединица које су учествовале у пробоју коридора.

Како би тај подвиг био трајно сачуван од заборава, донесена је одлука да буде снимљен документарно-играни филм, а директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић јуче је за “Глас Српске” потврдио да све иде према плану те да пандемија вируса корона није пореметила планове.

- Интервјуи са директним учесницима пробоја коридора, са њих више од 100, обављени су крајем прошле године, тако да је вријеме када је све било стало због вируса искоришћено да се уради селекција изјава. У зависности од временских услова, сљедеће седмице почиње драматизација, односно реконструкција догађаја по сценама које ће бити приказане у филму. План је да филм буде готов до краја године - истакао је Којић.

Мора се, додао је, обратити пажња на временске услове како би све било што приближније онима када се битка и одигравала у љето 1992. године на рејону Посавине. Којић је нагласио да о пробоју коридора не треба да причамо само у вријеме годишњице, већ свакодневно јер епилог акције нема цијену.

- У континуитету морамо да гајимо културу сјећања - рекао је Којић.

 “Коридор” је кодни назив за операцију Војске Републике Српске чији је циљ био успостављање копнене везе западног дијела Српске и Републике Српске Крајине са источним дијелом Српске и са Србијом. Окидач за доношење одлуке о пробијању коридора била је смрт 12 беба и умирање бубрежних болесника у бањалучком Клиничком центру због немогућности допремања кисеоника, јер је на снази била ваздушна блокада коју је увео Савјет безбједности Уједињених нација.

Тадашњи командант Првог крајишког корпуса Војске РС генерал Момир Талић је тадашњем начелнику Штаба Прве оклопне бригаде и команданту тактичке групе један Новици Симићу издао наређење: “Хоћу коридор до Видовдана, па макар био козја стаза. Нећу да дјеца умиру!” Том наредбом, која је остала записана, покренута је операција која је трајала од 14. до 28. јуна 1992. године.

Ратни хирург

Милорад Којић је истакао да постоји и иницијатива да буде снимљен филм о чувеном српском хирургу Миодрагу Лазићу из Ниша, који је током деведесетих година прошлог вијека спасавао животе у Републици Српској Крајини и Републици Српској, а који је недавно преминуо од посљедица вируса корона.

- Идеја је да буде урађен играни филм. Преговори су у току и мислим да ће снимање почети идуће године - рекао је Којић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана