Фајон: Вјерски радикализам не познаје границе

Срна
Фајон: Вјерски радикализам не познаје границе

Сарајево - Чланица Европског парламента Тања Фајон осудила је терористички напад на Полицијску станицу у Зворнику.

 

Истиче да, иако овај немили догађај не би требао успорити недавно деблокирани европски пут БиХ, у контексту безбједносне ситуације у БиХ, као дио обавезе према ЕУ, мора бити усвојена и примјењивана и законска регулатива која се односи на сигурност.

Фајон је у интервјуу за "Дневни аваз" изразила очекивања да ће напад у Зворнику убрзати и израду стратегије БиХ за превенцију и борбу против тероризма 2015-2020. године.

"Оштро осуђујем напад на Полицијску станицу у којем је један полицајац изгубио живот, а двојица су рањена. Исто тако, користим прилику да изјавим саучешће породици погинулог полицајца, који је настрадао радећи свој посао. Напад у Зворнику и европски пут БиХ нису директно повезани. Оно што је битно за европску перспективу БиХ јесте, у овом контексту, ниво сигурности у држави и способност државних институција да се суочавају с оваквим и сличним ситуацијама", казала је Фајон.

По њенима ријечима, то су све подручја која су дио законодавства које БиХ мора усвојити на свом путу према ЕУ.

"Мислим да овај напад неће утицати на даљњи напредак БиХ на европском путу, што не значи да не представља неку врсту аларма да се више пажње обрати на безбједносну ситуацију у земљи. Наравно, уз поштовање људских права", навела је она.

С обзиром на то да је прелиминарно утврђено да је нападач припадник вехабијског покрета, истакла је Фајон, овај напад говори о томе да вјерски радикализам не познаје границе, не бира средства и локације.

"Од почетка године напади су се догодили у Паризу, у Данској... Грађани БиХ, као и остали Европљани, заслужују миран и сигуран живот, а сматрам да је најбољи начин за борбу против терориста и терористичких напада едукација младих, поготово младих који живе у срединама гдје се због вјере или друге културе осјећају изостављеним или изолиранима. Одговор на радикализам, дакле, јесу толеранција, разумијевање и успостављање мирне коегзистенције", казала је Тања Фајон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана