Европска комисија у извјештају окривила Републику Српску за демонтирање институција БиХ

ГС
Foto: Илустрација

БРИСЕЛ- У годишњем извјештају Европске комисије који је посвећен Босни и Херцеговини, оцијењено је да нема прогреса у важним пољима као и да је постигнут ограничен или никакав напредак у различитим поглављима правне тековине ЕУ.

У извјештају који ће Европска комисија објавити сутра, а у који су поједини медији имали увид, Република Српска се критикује за "једнострано преузимање државних надлежности" и "демонтирање државних институција" и оцјењује да је то угрозило перспективу земље за приступање у ЕУ. Додаје се и да су странке из Републике Српске "блокирале" законодавне и извршне институције на нивоу БиХ и да је то довело до "скоро потпуног застоја у реформама".

Наводи се и између осталог, да Савјет министара БиХ није предузео никакве кораке да би развио национални програм за усвајање правне тековине ЕУ.

Стручњаци Европске комисије наводе да је Босна и Херцеговина "значајно" повећала стопу усклађивања са заједничком спољном политиком ЕУ, које се односе на „санкције против Русије које су одговор на агресију у Украјини“.

У нацрту извјештаја се препознаје и поздравља ово повећање стопе формалног усклађивања које је начинила БиХ, али се за власти и странке из Републике Српске каже да су се залагале за „неутралан став о агресији Русије на Украјину и да су ометали имплементацију рестриктивних мјера против Русије“.

Одржавање избора је оцијењено добро, али се каже да су октобарски избори обиљежени неповјерењем у јавне институције и реториком која је неуједначена.

Наводи се и да је због "политичке опструкције" Министарство финансија и трезора ометало несметану организацију октобарских избора ускраћивањем потребних средстава.

Такође се оцењује да није постигнут напредак у обезбеђивању и омогућавању окружења за цивилно друштво, као и да БиХ није начинила ниједан напредак по питању правосуђа.

Нема напретка у борби против корупције и организованог криминала јер, стручњаци Европске комисије сматрају да политички лидери и правосудне институције нису успјели да се изборе са широко распрострањеном корупцијом и да су "активно" блокирали напредак.

Признаје се да су у протеклих 12 мјесеци подигнуте неке оптужнице које се односе на високе казне за корупцију, али да "укупни резултати остају безначајни због оперативне неефикасности и политичког уплитања".

Од власти у БиХ се тражи да хитно усвоје закон за борбу против прања новца и финансирање тероризма.

ЕК сматра да у Босни и Херцеговини није постигнут напредак у гарантовању слободе изражавања и медија кроз заштиту новинара од претњи и насиља, а оцјењује се да и даље постоје изазови када је у питању слобода окупљања, како се наводи, посебно у Републици Српској.

У извјештају се закључује да БиХ треба значајно да појача усклађивање са правним тековинама ЕУ, те примијени и ојача неопходне законе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана