Епилог чека више од 230.000 спорова

Ведрана Кулага
Епилог чека више од 230.000 спорова

Сарајево - У судским ладицама налази се више од 230.000 предмета, показала је анализа коју је урадио Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ.

Посљедњег дана прошле године је, према подацима ВСТС-а, неријешено било 374.575 предмета, који се не односе на доминантне спорове у вези са комуналним услугама. Судови су у плановима за рјешавање предмета у овој години предвидјели да ће ставити тачку на њих 191.913. До краја септембра то им је пошло за руком у 139.052 најстарија предмета, што значи да су реализовали 72 одсто годишњег плана.

У судовима у РС планом је обухваћено 64.690 предмета, а до краја септембра епилог је добило 48.449, што је 75 одсто плана. Федерални судови су себи дали задатак да ријеше 121.037 предмета, а за девет мјесеци судије су закључиле 86.296, што представља 71 одсто плана.

Међу првостепеним судовима по испуњењу годишњег плана предњаче Окружни привредни суд у Добоју, требињски Основни суд и Окружни привредни суд те општински судови у Бановићима и у Високом. Добре резултате, са реализацијом изнад 80 одсто, остварили су и основни судови у Бањалуци, Бијељини и Модричи.

Најмањи проценат међу првостепеним судовима у РС остварили су основни судови у Сребреници, Сокоцу и Добоју те окружни привредни судови у Источном Сарајеву и Бијељини.

Разлози нерјешавања предмета се разликују од случаја до случаја.

- Најчешћи разлози код кривичних предмета су недоступност оптужених за којима су расписане потјернице, односно здравствени проблеми осумњиченог или оптуженог. У грађанским предметима су то недоступност странака због расељености, немогућност доставе због неадекватних података о странкама и лоших законских рјешења и одгађања извршења на неколико година - казали су у ВСТС-у.

У судовима је на крају јуна ове године било 12 предмета који су старији од 20 година, а неријешених предмета старијих од десет година било је 753.

Судови су од 2010. године до данас ријешили више од 620.000 најстаријих предмета, а из ВСТС-а поручују да се, захваљујући пројектима, смањује број неријешених старих предмета, што повећава ефикасност судова, а тиме и правосуђа у цјелини.

Пројекције и обавезе

У ВСТС-у кажу да ће пројекција плана рјешавања предмета за 2017. бити припремљена почетком идуће године. Обавеза судова је да у планове уврсте минимално 70 одсто годишњег норматива. Судови имају обавезу да уврсте најстарије предмете у свој план.

Успјешност првостепених судова у РС

Окружни привредни суд у Добоју           90%

Основни суд у Требињу                                     84%

Основни суд у Бањалуци                                   81%

Основни суд у Модричи                                    81%

Основни суд у Бијељини                                    80%

Основни суд у Добоју                               63%

Окружни привредни суд у И. Сарајеву   57%

Окружни привредни суд у Бијељини                56%

Основни суд у Сокоцу                                        54%

Основни суд у Сребреници                      37%

Успјешност другостепених и трећестепених судова у РС

Окружни суд у Добоју                                        98%

Врховни суд РС                                                  98%

Окружни суд у Бијељини                                   88%

Виши привредни суд у Бањалуци            85%

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана