Епидемија морбила у Зворнику

Милијана Латиновић
Епидемија морбила у Зворнику

Зворник - Троје дјеце из исте породице на подручју Зворника обољело је од морбила, због чега је на подручју тога града проглашена епидемија.

Из Института за јавно здравство Републике Српске јуче су саопштили да су у зворничком Дому здравља навели да су све троје малишана имали типичне симптоме малих богиња, те су хоспитализовани, а нико није вакцинисан МРП вакцином.

- Дом здравља предузео је све неопходне противепидемијске мјере и у редовном су контакту са Регионалним центром Института у Зворнику, те надлежним педијатром у тамошњој болници - саопштено је из Института.

Нагласили су да се епидемија проглашава кад оболе двије или више особа које су биле у контакту.

- Морбиле су заразно вирусно обољење које се преноси капљичним путем. Пад квалитета колективног имунитета и пораст броја осјетљивих особа представљају пријетњу од поновног епидемијског јављања болести. Како је обухват МРП вакцинацијом посљедњих година у Српској био нижи од неопходних 95 одсто, потребно је интензивирати мјере за спречавање ширења болести - истакли су у Институту за јавно здравство. Подсјетили су да су прије мјесец, када су се појавили први пацијенти обољели од морбила у Сарајеву, упутили дописе свим домовима здравља, приватним амбулантама породичне медицине и педијатријским амбулантама у вези са јачањем мјера за спречавање ширења морбила у Републици Српској.

Дежурни педијатар у зворничкој Болници Ковиљка Готовац истакла је јуче за “Глас Српске” да је ријеч о тројици дјечака узраста између осам и десет година из једне породице у Кисељаку.

- Ријеч је о социјално угроженој породици у којој одрастају још двије дјевојчице и очекујем да ће идућих дана сигурно и оне имати симптоме морбила. Први дјечак који се разболио донио је вирус из дома у Сарајеву. Био је у веома лошем стању и након прегледа код нас у болници упућен је на лијечење у Универзитетски клинички центар РС у Бањалуку, гдје му је пружена сва потребна здравствена њега, а колико знам, пуштен је на кућно лијечење - казала је Готовац. Она је апеловала на све родитеље да поведу рачуна о здрављу дјеце и обавезно их вакцинишу јер морбиле могу имати и смртне посљедице.

 Вакцинација

У Институту за јавно здравство РС истичу да се МРП вакцина, према програму обавезне вакцинације у Српској, даје у двије дозе, са навршених 12 мјесеци и са шест година, односно пред упис у основну школу. 

- Поштовање календара имунизације представља приоритет, без којег није могуће постићи адекватну заштиту дјеце у периоду када су најосјетљивија на инфекцију, као и на компликације инфекције, нити је могуће остварити квалитетан колективни имунитет и спријечити потенцијалне епидемије - рекли су у Институту.

Обухват МРП вакцином у РС

83,4% - 2018. године

83% - 2017. године

74% - 2016. године

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана