Енергетски армагедон пријети ЕУ

Вељко Зељковић
Енергетски армагедон пријети ЕУ

БАЊАЛУКА - Европи све више пријети енергетски армагедон, који би могао започети “блекаутом”, односно сломом енергетског система и вишедневним нестанком струје у појединим земљама, што би онда ланчано довело до свеопштег хаоса и “пада система” у свим секторима важним за нормалан живот.

Упозорава на ово све више стручњака, наводећи како због непостојања адекватних извора снабдијевања гасом, али и најава из Украјине, која је велики извозник електричне енергије, да ће због “стања на терену” бити принуђена да у наредном периоду смањи или у потпуности обустави извоз и испоруку струје Молдавији и балтичким земљама, доћи до дисбаланса на цијелом европском тржишту струје.

Иако постоји приједлог да се на нивоу ЕУ успостави горња граница цијене електричне енергије, експерти указују да Европа улази у један више него неизвјестан период, када неће бити важно колика је цијена неког енергента, већ да ли ће га бити на тржишту. На један такав црни сценарио недавно је упозорио европски комесар за хуманитарну помоћ и управљање кризама Јанез Ленарчич наводећи како постоји реална опасност од “блекаута”. Прва на том списку је Аустрија, која се већ почела припремати за могући живот без струје. Ту је и Швајцарска, Румунија, Сјеверна Македонија, али и Шпанија, чије су власти саопштиле да би земља могла остати без струје чак на неколико седмица. Предсједник аустријског друштва за превенцију криза Херберт Сауруг истакао је како су истраживања показала да би у случају нестанка струје у Аустрији три милиона људи након три дана остало без хране, а шест милиона након шест дана. Замислите ту ситуацију, како је истакао, када огроман број људи одједном нема шта јести, нема воду, мобилну мрежу и интернет.

Уредница портала “Балкан енерџи” из Београда Јелица Путниковић сматра како ће све зависити од тога каква ће зима бити ове године, али и да су тек на прољеће могући већи тектонски поремећаји.

- Већина земаља је напунила своја складишта гасом, али бојим се да то неће бити довољно за гријање и нормално функционисање привреде, поготово ако зима буде оштра. Мислим да је у најтежој ситуацији Немачка. Што се тиче струје, и ње има у ограниченим и недовољним количинама на слободном тржишту. Велики проблем представља то што је Француска знатно смањила своју производњу у нуклеарним електранама. Шта ће бити “сутра”, то је тешко рећи. Не постоји кристална кугла у коју бисмо могли погледати и видети одговор - истакла је за “Глас Српске” Путниковићева додајући да су Српска и Србија сигурне када је у питању енергетска стабилност. 

Посљедња одлуке Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) и њених савезница, укључујући Русију, да од новембра знатно смањи производњу “црног злата” сигурно ће додатно закомпликовати ионако тешку позицију земаља ЕУ пред предстојећу зиму. Све ово прати нови раст цијена сирове нафте за 10 одсто у посљедњих пет дана, која се опет приближила граници од 100 долара по једном барелу. Најава смањења производње ОПЕК-а тренутно привлачи више пажње од могуће рецесије, поготово јер би крајем године требало да ступи на снагу и потпуни ембарго на руску нафту која се допрема бродовима, што ће додатно смањити понуду на овом ионако слабо снабдјевеном тржишту.

Европа, нажалост, није само енергетски угрожена. Висока инфлација тресе већину земаља, а најаве Европске централне банке да ће поново повећати кључне камате за агресивних 0,75 процентних поена увешће ову заједницу у дубоку рецесију. Уздрмане су и саме берзе. Током јучерашњег дана европске акције наставиле су да падају пошто инвеститоре брину потези централних банака да укроте инфлацију на рачун привредног раста.

Препоруке

У Шпанији су позвали грађане да се снабдију ћебадима, свијећама, некварљивом храном и другим потрепштинама за хитне случајеве. Препоручено је да се у случају “блекаута” што мање користе мобилни телефони како би га имали на располагању за хитне случајеве. Поручено је и како код куће увијек треба имати батерије и готовину, јер ако дође до нестанка струје, банкомати и читачи картица ће престати да раде.

- Ако вам је хладно, можете себи помоћи топлом одјећом и ћебадима. Ово такође обезбјеђује угодну атмосферу - наводи се у овом водичу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана