EКСКЛУЗИВНО: Стотине муџахедина и терориста има држављанство БиХ (I)

Горан Маунага
EКСКЛУЗИВНО: Стотине муџахедина и терориста има држављанство БиХ (I)

Сарајево - Држављанство БиХ има 741 особа афроазијског поријекла која представља озбиљну пријетњу за безбједност, а међу њима су многи повезани с тероризмом.

Већина њих држављанство је добила на основу ратних заслуга у Армији РБиХ и лажних података, али им она никада нису одузета.

Документа безбједносних агенција, која су у посједу "Гласа Српске", потврђују да је највише таквих особа из Сирије - 108, Египта 87, Јордана 80, Судана 76, Алжира 75, Туниса 49 и Турске 43. Из Либана их је 28, Ирака и Кувајта по 27, Палестине 26, Јемена 19, Саудијске Арабије и Марока по 18, а из Либије 17.

Занимљиво је да држављанство БиХ и даље посједује посљедњи командант одреда "Ел муџахедин" Алжирац Абу Мали, коме је право име Абдул Кадер Мокхтари. Он је у документима наведен као Кувајћанин Ел Мухамед Халид. За њега је наведено да је рођен у Кувајту, а да је на основу одлуке ЦСБ Сарајево од 26. децембра 1995. године, коју је потписала шеф у МУП-у Мирсада Бегановић-Жутић, накнадно уписан у општински регистар рођених. На основу тога добио је држављанство БиХ.

- То је учињено на основу одлуке МУП-а РБиХ од 30. априла 1994. године. У тој одлуци стоји да је он тада уписан у регистар с пребивалиштем у општини Стари Град, улица Абдестхана 4. Затим је 29. новембра 1995. године пребивалиште Ел Мухамеда Халида регистровано у Зеници, улица Армије РБиХ 13 - наведено је у документима.

Држављанство је на незаконит начин добио и Сиријац Наим ал Саламат који се повезује с тероризмом. Наведено је да је одлуком ЦСБ Сарајево и уз потпис тадашњег министра унутрашњих послова Кантона Сарајево Исмета Дахића 1996. године за њега одобрен накнадни упис у регистар рођених општине Центар.

- То је учињено на основу одлуке Министарства правде РБиХ од 16. децембра 1996. године. У путним исправама стоји да му је мјесто пребивалишта у Вогошћи, гдје му је 1997. године издата и лична карта - наведено је.

Тунишанину Шафику Ајадију, који се такође доводи у везу са терористичким активностима, одлуком ЦСБ Сарајево од 14. фебруара 1996. године дозвољен је накнадни упис у регистар рођених у општини Центар. Одлуку је потписала Мирсада Бегановић-Жутић. Та одлука донесена је на основу одлуке МУП-а РБиХ коју је такође потписао Исмет Дахић.

- Ајадију је пасош БиХ издат 1993. године на име Бен Мохамед Ајади Шафик. Добио га је у конзулату БиХ у Загребу, а 1996. године он је пријавио да станује у сарајевској општини Центар. Ту је одмах добио и личну карту - стоји у тим подацима.

За муџахедине Сиријца Мохамеда Анаса Талавија и Тунишанина Мухамеда Кримија одлуку о накнадном упису у регистар рођених донио је ЦСБ Добој са сједиштем у Тешњу. Ту одлуку је 1995. године потписао тадашњи шеф тешањске полиције Шемсудин Мехмедовић, који је данас посланик СДА у Парламенту БиХ. Талави је био студент Медицинског факултета у Сарајеву, а од 1993. године био је у Тешњу.

- Одлуком МУП-а РБиХ од 17. децембра 1994. године добио је дозволу за привремени боравак. На основу одлуке ЦСБ Добој коју је потписао Мехмедовић, Талави је накнадно уписан у регистар рођених у Тешњу - наведено је у Талавијевом досијеу.

Тако му је незаконито омогућено да добије држављанство БиХ.

Он и данас живи у Жепчу, а прошле године је откривено да се бави ангажовањем џихадиста за одлазак на ратишта у Сирији и Ираку.

За Кримија пише да је рјешењем МУП-а РБиХ од 2. новембра 1995. године, које је потписао тадашњи шеф у МУП-у Бориша Арнаут, добио дозволу за привремени боравак на основу брака с Бошњакињом.

- На основу одлуке ЦСБ Добој од 5. децембра 1995. године, коју је потписао Шемсудин Мехмедовић, Крими је накнадно ушао у регистар рођених за подручје Јелах, Тешањ, под бројем 14 за 1995. годину - наведено је у Кримијевом досијеу.

Држављанство БиХ добило је више од 2.000 добровољаца из исламских и афроазијских земаља који су ратовали у саставу Армије РБиХ, међу којима су најозлоглашенији терористи данашњице. Комисија за ревизију држављанства у неколико наврата је некима од њих одузела држављанства, али је остао велик број неодузетих иако су добијена на незаконит начин, што доказује и документација која је у посједу "Гласа Српске".

Абу Мали

Абу Мали, познат и као Ел Мухамед Халид, Халид Ибн Абудал и Халид Ћатић, данас има дипломатски статус, сазнаје "Глас Српске" од саговорника блиског безбједносним структурама.

- Доказано је да је директно учествовао у организовању "Ал-Каидиног" напада 11. септембра 2001. године на Њујорк. Ипак, слободно се креће најчешће у Канади и Калифорнији, а прошле године боравио је и у БиХ - каже наш саговорник.

 

 

(Наставиће се)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана