Џинића отац одвео у војску терориста

Ведрана Кулага
Џинића отац одвео у војску терориста

Сарајево - Држављанину БиХ Алмиру Џинићу (19), који је ухапшен на сарајевском аеродрому због сумње да се прикључио терористичкој организацији Исламска држава у Сирији, јуче је одређен једномјесечни притвор због опасности од бјекства.

Џинића, који је на сарајевски аеродром стигао летом из Истанбула, ухапсили су припадници Граничне полиције БиХ. Хапшење је извршено након што је провјерама утврђено да је Суд БиХ, који му је и одредио притвор, за њим расписао потјерницу због повезаности са тероризмом, односно организовања терористичке групе. У Суду БиХ су казали да против њега још није подигнута оптужница.

Џинић је у Сирију отишао као шеснаестогодишњак, а тамо га је одвео отац Амир - припадник вехабијске заједнице у селу Ошве код Маглаја. Амир је на ратиште отишао почетком августа 2013. године, а када је у ратни плијен добио кућу и имање, крајем исте године је послао пријатеља Емира Алишића да му доведе супругу Емиру и њихово деветоро дјеце од којих је најмлађа кћерка Мерјем имала само пет мјесеци, а најстарији син Амер 20 година. Одмах по доласку у Сирију, Алмир и Амер су упућени на војну обуку након чега су били распоређени у неку од јединица формација терористичке организације Исламска држава.

Породица Џинић је на више начина повезана са тероризмом. Алмирова малољетна сестра Енеса била је шеријатски удата за Емраха Фојницу који је у августу 2014. године погинуо на једном од страних ратишта. Фојница је са Мевлидом Јашаревићем и Мунибом Ахметспахићем био оптужен за припрему и извршење терористичког напада на Амбасаду САД у Сарајеву 28. октобра 2011. године. Након ослобађајуће пресуде Суда БиХ и пуштања из притвора Фојница је као двадесеттрогодишњак отишао у Сирију гдје је и погинуо, највјероватније у самоубилачком нападу.

Кривични закон БиХ, чије су одредбе прошле године измијењене и пооштрене због све већег броја џихадиста из БиХ на страним ратиштима, прописује десет година затвора за учешће у сукобима у иностранству у војним, паравојним или параполицијским јединицама.

Према подацима безбједносних агенција у БиХ на ратиштима у Сирији и Ираку крајем 2015. године боравила су 134 лица из БиХ. У извјештају о стању безбједности БиХ за прошлу годину наведено је да су међу џихадистима биле и 52 жене и око 70 дјеце. На страним ратиштима до сада је погинуло 49 особа, а у БиХ се вратило 46 џихадиста. У ЕУ и на подручје Балкана вратило се 11 особа које се доводе у везу са БиХ.

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ поднијели су лани 20 извјештаја против 31 познатог и једног Н. Н. лица због постојања сумње да су починили кривична дјела у вези са тероризмом. У 2014. години поднесена су 22 извјештаја против 22 позната и једног Н. Н. лица.

У овој години на граничним је прелазима ухапшено више лица по повратку са ратишта у Сирији и Ираку. Међу њима су Осман Кекић и Мухарем Смајић који су такође ухапшени на сарајевском аеродрому по изручењу из Турске, док је Катка Окановић ухапшена на граничном прелазу Изачић.

Лукач

Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач изјавио је јуче да у БиХ још има жаришта, односно параџемата који служе за регрутацију људи за борбу на страним ратиштима.

- Неки од њих се и враћају у БиХ и такође представљају пријетњу. Тужилаштво БиХ процесуира повратнике са страних ратишта, али ће се тек видјети да ли ће то бити довољно да таква лица буду осујећена у неким од будућих активности у вези са тероризмом - истакао је Лукач.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана