Двотрећинска већина сигурна, СДС против

Ведрана Кулага
Двотрећинска већина сигурна, СДС против

Бањалука - Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске, коју је затражио српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик након што су га друга два члана прегласала о питању заустављања градње пељешког моста, заказана је за данас, а извјесно је да ће Додикова изјава добити двотрећинску подршку у парламенту, колико је и потребно да спорни закључак не ступи на снагу.

Посланици ће се данас изјаснити о потврђивању изјаве Милорада Додика да је по виталне интересе РС веома штетан закључак о званичном ставу БиХ у вези са наставком изградње моста Комарна - Пељешац за који су на сједници Предсједништва БиХ у уторак гласали бошњачки и хрватски члан Шефик Џаферовић и Жељко Комшић. 

Додик је разлоге због којих сматра да је то исправна одлука навео у образложењу које је јуче доставио Народној скупштини РС.

- Српска није за парцијална и дневнополитичка рјешења спорних питања са сусједима, поготово када је у питању граница, независно од тога да ли је у питању копнена или територијалног мора. Издвајање као спорног само питања изградње моста Комарна - Пељешац који се налази у Хрватској, а занемаривање других као што је граница код Костајнице, питање границе са Србијом и друга питања не доприносе развијању добросусједских односа и наносе штету, како БиХ, тако и њеним ентитетима - навео је Додик.

Додик сматра да је, ако је сматрано да је угрожен интерес БиХ, требало поступати прије него што је почела изградња моста, а не сада када је мост већ у другој фази изградње.

- РС се одговорно понаша и није јој циљ наношење штете и позивање на блокирање пројеката и самим тим наношење штете сусједним државама, извођачу радова и финансијеру самог пројекта без икакве користи за РС, а увјерени смо ни за БиХ. Доношење закључка два члана исти дан када је потписан споразум о изградњи моста на Сави код Градишке указује да штета која се жели произвести није само штетна за Хрватску него се индиректно жели угрозити пројекат моста на Сави који је од виталног интереса за Српску - навео је Додик и додао да потврђивањем изјаве двотрећинском већином оспорени закључак неће ступити на снагу. 

Та већина је, ако је судити према јучерашњим изјавама које су дали шефови клубова посланика у парламенту Српске, обезбијеђена. Први човјек СНСД-а у парламенту РС Игор Жунић каже да се дешавају ствари гдје човјек мора да реагује у неком тренутку те да је сигуран да је Додик урадио праву ствар.

- Ово јесте национални и економски интерес Српске. Много пројеката зависи од односа са Хрватском која је у ЕУ, а која је започела тај пројекат. Имаћемо двотрећинску већину. Очекујем и да остале партије које немају менторе иза себе подрже то. Вјерујем да ће током расправе отворити доста других питања, и за мене лично није спорно да их и отворимо, па и ставимо на папир - закључио је Жунић.

Шефица посланичког клуба ДЕМОС-а Споменка Стевановић рекла је да ће они подржати изјаву, а предсједник Клуба СП-а Максим Скоко сматра да је оправдана посебна сједница. “За” је и ПДП, али ће захтијевати рјешавање низа питања између РС, односно БиХ и Хрватске. Између осталог, ту се ради о намјери одлагања радиоактивног отпада на граници код Новог Града, граници на ријеци Уни те гаранцијама Хрватске да ће мост на Сави бити изграђен у року, а те закључке ће предложити на сједници.

Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић казао је јуче за “Глас Српске” да сматрају да је питање требало да буде шире постављено те да неће гласати “за”.

- Заштитом виталног националног интереса Хрватске од стране српског члана и Скупштине РС се не рјешавају сва отворена питања између Српске и Хрватске. То је, прије свега, граница, Трговска гора и друго. Због тога што и даље остаје отворен дио нећемо подржати то - рекао је Станић.

Он је додао да ће отворити расправу и о тим питањима и предложити одређене закључке.

- Видјећемо у ком правцу ће то ићи, али углавном је суштина да у оваквој брзини, без договора, не можемо то подржати - рекао је Станић. 

Комшић је јуче, с друге стране, истакао да је Додиков потез апсурдан и да ће то препознати и остали у парламенту РС.

Градилиште

Изградња пељешког моста је у пуном јеку, а на градилишту у Комарни у Хрватској присутни су бродови и машине. Више од стотину кинеских радника је ангажовано на пројекту вриједном 562 милиона евра. Пељешки мост требало би да буде дуг 2,4 километра, висок 55 метара, са четири саобраћајне траке. Рок за завршетак градње моста је три године, а врхунац радова очекује се од средине ове до краја 2020. године, када се предвиђа да ће на градилишту бити око 400 радника, те још 250 на производњи челичне конструкције у погонима у Кини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана