Дураковић: Ако изгубимо Сребреницу на изборима, губимо и политичку снагу

klix.ba
Дураковић: Ако изгубимо Сребреницу на изборима, губимо и политичку снагу

Сарајео - Завршен је састанак који је с лидерима странака у сарајевском хотелу "Холидеју" одржао Ћамил Дураковић. Начелник Сребренице је казао да је са учесницима састанка размијенио информације с терена и да су разговарали о ситуацији пред Локалне изборе у Сребреници.

"Желио сам се састати с лидерима странака и упознао сам их о ситуацији на терену. Ови избори могу бити неповољни за нас и желим да се додатно укључимо и изнесемо ове изборе јер ја то сам не могу. Имам подршку свих странака и оперативно ћемо на терену изнијети ове изборе. Пожељели су ми срећу јер је Сребреница важна за све политичке странке чији лидери су данас били овдје", казао је начелник Сребренице.

Додао је да постоји страх јер Бошњаци повратници и Хрвати живе у ентитету који неке ствари ради самоиницијативно и дискриминира све друге.

"Постоји већи страх од наредне недјеље (Локални избори 2. октобра, оп.а.) какве би посљедице услиједиле ако би оне политике које проводе референдуме коначно политички преузеле Сребреницу и на тај начин заокружиле причу о Сребреници. У том случају би политичка ситуација у БиХ у наредних 10-15 година била у потпуности промијењена. Сребреница је једина општина у Републици Српској гдје они не могу проводити своје. Референдум није проведен легално јер ја нисам именовао ту комисију, него су га проводили ванинституционално по неким баракама. Ако изгубимо Сребреницу, очито је да нећемо имати више те политичке снаге коју сада имамо", казао је Дураковић.

На питање новинара колики утјецај имају гласови из Србије, Дураковић је казао да је тај утјецај већи од 50 одсто. Од укупно 7.700 српских бирача, близу 4.000 је из Србије.

"На терену имамо 3.000 Бошњака и 3.300 Срба, али имамо 7.700 Срба и 6.050 Бошњака који гласају у одсуству и поштом тако да их близу 4.000 гласа из Србије", казао је Дураковић.

Подсјећамо, састанку су присуствовали предсједавајући Предсједништва БиХ и предјседник СДА Бакир Изетбеговић, предсједник СББ-а Фахрудин Радончић, предсједник СДП-а Нермин Никшић, лидер Демократске фронте Жељко Комшић и Амер Јерлагић, предсједник Странке за БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана