Држава актер сваког трећег судског спора

Жељка Домазет
Држава актер сваког трећег судског спора

Сарајево - Буџетски корисници са свих нивоа власти појављују се у више од трећине неријешених предмета у судовима, показала је анализа Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ.

Анализом су обухваћени БиХ, РС, ФБиХ, Брчко дистрикт, кантони, министарства, органи управе, управне организације и јавна предузећа и установе.

Број неријешених предмета у којима се као странка појављује неки од буџетских корисника прошле године је достигао 35 одсто укупне масе свих неријешених парничних и привредних спорова. Члан ВСТС-а БиХ Селим Карамехић рекао је да се 67 одсто ових предмета води у ФБиХ, 32 одсто у РС, а један одсто у Брчко дистрикту. Вриједност свих тужби је 2,8 милијарди, што је 23 одсто од 12,3 милијарде марака, колики је износ свих буџета у БиХ.

- Судски поступци који се воде против буџетских корисника најчешће се односе на остваривање права на рад и социјалну заштиту. Ријеч је о тужбеним захтјевима због неисплаћених плата или других новчаних накнада које су им законом загарантоване. Велики дио заузимају и тужбе у којима се међусобно туже буџетски корисници - истакао је Карамехић.

Као додатни проблем уочено је и дуго трајање тих поступака због инсистирања странака да искористе све правне лијекове који су им на располагању до доношења коначне одлуке.

- Закључивање судске нагодбе веома је ријетко у овим предметима. Овакво поступање се дешава и у случајевима када је судска пракса у истим или сличним случајевима доступна и позната странкама. Потребно је преиспитати улогу правобранилаштава као законских заступника буџетских корисника, односно овлашћених лица као правних заступника буџетских корисника, али и поступање подносилаца тужби, односно њихових правних заступника - сматра Карамехић.

Циљ анализе је да буде снимљено стање и пронађена рјешења која би утицала на унапређење ефикасности и ажурности судова и смањење броја незавршених предмета. ВСТС је на основу ове анализе усвојио препоруке од којих је једна да систем судске нагодбе не треба промовисати само у судовима, него и код буџетских корисника и њихових правних заступника и да по узору на РС и у ФБиХ треба формирати агенцију за мирно рјешавање радних спорова. Један од закључака ВСТС-а је и да треба припремити законска рјешења којима би био омогућен систем мултилатералне компензације између буџетских корисника и између буџетских корисника и трећих странака које би донијеле уштеду новца и осталих ресурса у судовима и странама у поступку.

Руководилац пројекта израде анализе Ана Билић-Андријанић рекла је да у судовима тренутно има више од 120.000 отворених парничних предмета, а 29 одсто или скоро 35.000 их се односи на случајеве покренуте против буџетских корисника.

- За већину ових предмета већ је познат исход, али се и даље налазе у судовима и оптерећују њихов рад и заузимају ресурсе. Просјечна вриједност спора је око 80.000 марака - навела је она и додала да судови имају око 8.000 предмета које су покренули буџетских корисници и да је њихова вриједност 1,3 милијарде марака.

Прецизирала је да је укупна вриједност од 2,8 милијарди КМ без камата, без судских трошкова и вјештачења.

  • Ако гледамо укупне трошкове, вриједност ових спорова би вјероватно била удуплана, ако не и три до четири пута већа - навела је Билић-Андријанић и додала да је буџет РС овим споровима оптерећен са само један одсто, а институција БиХ са 18 одсто.

Конкурс

Селим Карамехић је најавио да ће ускоро бити расписан конкурс за главне функције у правосуђу БиХ, односно тужилаштвима и судовима на свим нивоима. Он је истакао да је дио Пословника о раду ВСТС-а, који се односи на поступак избора и именовања носилаца правосудних функција, усвојен и упућен на објављивање у службеним гласницима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана