Драго Калабић за Глас Српске: Криминал у УИО однио пола милијарде марака

Жељка Домазет
Драго Калабић за Глас Српске: Криминал у УИО однио пола милијарде марака

Незаконитим радњама у Управи за индиректно опорезивање (УИО) од грађана је отуђено најмање пола милијарде марака и за то постоје основане сумње и јака аргументација.

Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ и предсједавајући парламентарне Истражне комисије за утврђивање евентуалних неправилности, злоупотреба и стања у УИО БиХ Драго Калабић.

- УИО БиХ је легло корупције и криминала - истакао је Калабић.

* ГЛАС: Комисија је дуго истраживала стање у УИО, сачинила извјештај у коме је констатован криминал великих размјера и донијела закључке које је недавно прихватио Парламент БиХ. Да ли ће и ово бити само још једна констатација којом ће се бавити само медији и нико више?

КАЛАБИЋ: УИО БиХ је легло корупције и криминала и тамо су отуђени центри моћи. Нико нормалан не може бити задовољан стањем у тој институцији. Она је огледало БиХ. Песимиста сам да држава у тој институцији може било шта да учини. Постоје отуђени центри моћи који су јачи и од Парламента и од јавности. Та врста дрскости коју они показују јасан је доказ да је то држава у држави, да је то институција која служи за политичке процесе. Недопустиво је и ћутање правосуђа БиХ на такве радње. Правосудне институције се о великом криминалу у УИО нису огласиле, иако је јасно да наше закључке не могу спровести мјесне заједнице или културно-умјетничка друштва, него тужилаштва и правосуђе. Они не показују вољу да то ураде, а потпуно је јасно и зашто - и у Парламенту и у међународној заједници имају заштитнике. Да смо иоле нормална држава, закључци Парламента би били обавезујући за Савјет министара и правосуђе и већ би се водили поступци, али очигледно је да врана врани очи не вади. Са таквим понашањем БиХ не само да неће ићи напријед, него неће моћи опстати ни оваква. У свим тим процесима РС је оштећена за стотине милиона марка, јер свака трећа украдена марка припада грађанима РС. Не вјерујем да ће РС остати нијема на све то.

* ГЛАС: Колика је штета причињена криминалом у УИО и до каквих сте података дошли?

КАЛАБИЋ: У контролисаном периоду штета је износила најмање пола милијарде марака и за то постоје основане сумње и јака аргументација.

 

Опширније прочитајте у штампаном или електронском, издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана